Κυριακή

21 Ιουλίου 2024

Βόλος | Με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιτροπών αγώνα συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Συνάντηση με εκπροσώπους Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Επιτροπών Αγώνα και Πολιτιστικών Συλλόγων, με θέμα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Μαγνησίας, είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας το απόγευμα της Παρασκευής στον Βόλο.
Χαιρέτισε προτάσεις και σκέψεις των φορέων για την πλατιά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του λαού και της νεολαίας, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ενισχύεται το κίνημα, η συλλογική πάλη και διεκδίκηση, η αλληλεγγύη

Συνάντηση με εκπροσώπους Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Επιτροπών Αγώνα και Πολιτιστικών Συλλόγων, με θέμα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Μαγνησίας, είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας το απόγευμα της Παρασκευής στον Βόλο.

Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τη Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος της ΚΕ, τον Αποστολή Ριζόπουλο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας και υποψήφιο δήμαρχο Βόλου, τον Τάσο Τσιαπλέ, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, υποψήφιους βουλευτές με τα ψηφοδέλτια του Κόμματος, καθώς και περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων: Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, η πρωτοβουλία πολιτών «Όχι LNG στον Παγασητικό – Παγασητικός SOS», η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων, ο Σύλλογος Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριθαριάς.

Το «παρών» έδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου.

Την πλατιά αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, με μόνη παραφωνία τη δημοτική αρχή του Βόλου, στη σχεδιαζόμενη «επένδυση» για την εγκατάσταση σταθμού LNG, μετέφερε ο Κυριάκος Γεραμπίνης, από την Πρωτοβουλία Πολιτών «Όχι LNG στον Παγασητικό». Στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που υπάρχουν για τους κατοίκους των περιοχών που θα γειτνιάζουν με τον σταθμό, όπως η Κριθαριά, καθώς και στην επιβάρυνση του Παγασητικού κόλπου, ο οποίος αποτελεί «ένα κλειστό οικοσύστημα», όπως εξήγησε. Μάλιστα, επισήμανε το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή υπάρχει ενεργό ρήγμα, γεγονός που πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια σειρά πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Βολιώτης, από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Στην παρέμβασή του ανέδειξε συνολικότερα προβλήματα που απασχολούν κάθε περιοχή, και ασφαλώς και τη Μαγνησία, όπως οι ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού, οι μονάδες καύσης απορριμμάτων που ξεφυτρώνουν με γρήγορο ρυθμό.

Στην ιδιαίτερη επιβάρυνση που φέρνει στην ατμοσφαιρική ρύπανση η λειτουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων, εστίασε η Ιφιγένεια Ηλιόπουλου, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Όπως κατήγγειλε, δεν τηρείται ούτε η στοιχειώδης σχετική νομοθεσία, ενώ η επιβάρυνση δεν αφορά μόνο τη δυσάρεστη οσμή, αλλά και την ύπαρξη ρύπων στην ατμόσφαιρα που απειλούν την υγεία του πληθυσμού.

Στις αντιδράσεις που έχουν βάλει μέχρι στιγμής φρένο στους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο, αναφέρθηκε ο Γάσπαρης Μαρκοζάνης, από τη σχετική Επιτροπή Αγώνα. Όπως κατήγγειλε, η ενημέρωση που έχουν οι κάτοικοι είναι ότι οι ΡΑΕ έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για πάνω από 60 ανεμογεννήτριες, με σκοπό ο τελικός αριθμός τους να φτάσει τις 200. «Έχουμε οργανώσει αρκετούς πυρήνες στα χωριά», τόνισε, και πρόσθεσε ότι τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στηρίζουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τις συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στην ατμοσφαιρική ρύπανση, επισήμανε ο Βασίλης Χουλιάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλαιών και παλιού λιμεναρχείου. Στην παρέμβασή του ανέδειξε τη χρόνια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη δραστηριότητα της ΑΓΕΤ στην περιοχή, που λειτουργεί μέσα στον ιστό της πόλης. «Έχουμε να συγκρουστούμε με πολυεθνικές που δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια», σχολίασε και τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας.

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις επιπτώσεις των αερίων ρύπων στην υγεία συνόψισε ο Ευθύμιος Τσάμης, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης: Σύμφωνα με αυτά ο Βόλος καταγράφει τετραπλάσια εγκεφαλικά και ανάλογα αυξημένες μορφές καρκίνου. «Είμαστε μια πόλη που έχει τεράστιο πρόβλημα και αυτό είναι πλέον καταγεγραμμένο», ξεκαθάρισε.

Τις αποφάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθαριάς ενάντια στη δημιουργία μονάδας LNG, μετέφερε ο Σωτήρης Γκανάτσιος. Επίσης μίλησε για το έργο αποκατάστασης του υδροβιότοπου της λίμνης Κάρλας και μια σειρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη διαδικασία υλοποίησής του.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ευχαρίστησε για την ενημέρωση και διαβεβαίωσε για τη σημασία που δίνει το Κόμμα στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», ανέφερε. Όπως εξήγησε, το ΚΚΕ δεν αρκείται στη διαπίστωση πως είναι το κόμμα που έχει κάνει τις περισσότερες παρεμβάσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά έχει στόχο να αναβαθμίσει την προβολή και τη διεκδίκηση αιτημάτων, την πάλη σε αυτό το μέτωπο.

Ιδιαίτερα στάθηκε στα σχέδια για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG, σχέδια στα οποία τον πρώτο λόγο έχουν μονοπωλιακοί όμιλοι, εφοπλιστές και κυβερνήσεις, θέτοντας υπόψη τον σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος που εγκυμονεί, με βάση και τη διεθνή πείρα.

Όσον αφορά την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, ξεκαθάρισε πως «το κεφάλαιο είναι ασύδοτο» και «δεν υπάρχει έγκλημα που δεν θα διαπράξει» αν αυτό του υπόσχεται ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Στο ίδιο φόντο, σχολίασε τους τόνους τσιμέντου που θα πέσουν σε βουνά και δάση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προσθέτοντας πως η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας είναι απαραίτητο να γίνει με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και όχι με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Χαιρέτισε προτάσεις και σκέψεις των φορέων για την πλατιά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του λαού και της νεολαίας, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ενισχύεται το κίνημα, η συλλογική πάλη και διεκδίκηση, η αλληλεγγύη.

«Θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή», κατέληξε, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές, σε επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Μαγνησία.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: