Πέμπτη

18 Απριλίου 2024

Βόλος | Εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για τον λαό – Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους»

Βόλος Εκδήλωση ΚΚΕ ενεργειακή φτώχεια
Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από τον Ναπολέοντα Κολοβό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «Παγασητικός SOS», τον Στέλιο Λημνιό, εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και την Χρυσούλα Τασολάμπρου, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση που οργάνωσε χτες η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα «Αχίλλειον» στο Βόλο, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για τον λαό – Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η εκδήλωση ήταν το επιστέγασμα μιας πλατιάς δουλειάς που ανέπτυξε η ΚΟ Μαγνησίας, με εξορμήσεις αλλά και συναντήσεις που πραγματοποίησε με εκπροσώπους σωματείων και μαζικών φορέων, με σκοπό τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ενέργεια και ιδιαίτερα για την  προωθούμενη κατασκευή του Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (ΥΦΑ – LNG) στον Παγασητικό.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από τον Ναπολέοντα Κολοβό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «Παγασητικός SOS», τον Στέλιο Λημνιό, εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και την Χρυσούλα Τασολάμπρου, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλέξης Ζορμπάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

Ο Αλέξης Ζορμπάς ανέπτυξε το φόντο στο οποίο «τρέχουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη χώρα μας, μεταξύ αυτών και η προωθούμενη κατασκευή του Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (ΥΦΑ – LNG) στον Παγασητικό, τονίζοντας ότι υπηρετούν τον «εθνικό στόχο» της αστικής τάξης, για στρατηγική αναβάθμισης της χώρας ως κόμβου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, στρατηγική που υπηρετούν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στους μεγάλους κινδύνους που γεννιούνται για τον λαό της περιοχής από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικους σχεδιασμούς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και στην πόλη του Βόλου έχουν εγκατασταθεί ΝΑΤΟικές δυνάμεις, στο στρατόπεδο “Γεωργούλα” Αμερικάνοι πεζοναύτες, στο Στεφανοβίκειο με τα εκατοντάδες αμερικανικά ελικόπτερα που έχουν μετασταθμεύσει εκεί, με τους σχεδιασμούς για διαμόρφωση ΝΑΤΟικών λιμενικών εγκαταστάσεων στον Αλμυρό και την εγκατάσταση Σταθμού Υποστήριξης Εδάφους στο Πήλιο. Η ύπαρξη όλων αυτών των ΝΑΤΟικών υποδομών κάνει εξ αρχής τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων και δεν την προστατεύει».

Στάθηκε στους κινδύνους για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ παρουσίασε αναλυτικά ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από όλες αυτές τις εξελίξεις.

Σημείωσε χαρακτηριστικά:

 • Κερδίζουν σίγουρα οι εφοπλιστές, των οποίων τα κέρδη έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τη μεταφορά LNG. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα ότι η ναύλωση ενός πλοίου μεταφοράς LNG μέσω Ατλαντικού έφτασε τα 397.000 δολάρια τη μέρα, από 374.000 δολάρια μια μέρα πριν! Ενώ ναυλομεσιτικοί οίκοι και ειδικοί, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της «Flex LNG », προβλέπουν ότι «οι τιμές μεταφοράς LNG θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο»!
 • Κερδίζουν και θα κερδίσουν ακόμα παραπάνω οι επιχειρηματίες του κλάδου της Ενέργειας, με όλες τις επενδύσεις που έχουμε αναφέρει και την επιπλέον κρατική και κοινοτική στήριξη που θα λάβουν. Αξίζει για παράδειγμα να λάβουμε υπόψη ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει άμεσα και έμμεσα τόσο τις επιχειρήσεις – πάροχους της Ενέργειας όσο και τις μεγάλες βιομηχανίες μέσα από τις διάφορες «επιδοτήσεις» στους λογαριασμούς, με ποσοστό που φτάνει στο 5,5% του ΑΕΠ.
 • Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και βιοτέχνες, η νεολαία που καλούνται να πληρώσουν πανάκριβο ρεύμα, που βιώνουν όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, που εκφράζεται από το πολύ υψηλό κόστος των καυσίμων για να φτάσουν για παράδειγμα από το πολεοδομικό συγκρότημα στη ΒΙΠΕ του Βόλου, τους τεράστιους λογαριασμούς σε νοικοκυριά, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, μέχρι το πλαφόν στη χρηματοδότηση για τη θέρμανση των σχολείων και τα σβηστά καλοριφέρ στις τάξεις.
 • Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι που βλέπουν τον μισθό τους να εξανεμίζεται από την ακρίβεια και να μη φτάνει ούτε μέχρι τα μέσα του μήνα, που  οι αυξήσεις-κοροϊδία στον κατώτατο μισθό της κυβέρνησης την περασμένη χρονιά δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε την άνοδο του πληθωρισμού.
 • Χαμένοι είναι οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου που λόγω της μεγάλης αύξησης των λειτουργικών εξόδων αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με κίνδυνο να μην μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους ή τη λειτουργία της επιχείρησής τους.
 • Χαμένος πολλαπλά είναι ο λαός και η νεολαία μας, που μπλέκει σαν αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, σε πολύ επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες, που θα υποφέρει το μεγάλο τίμημα από την εμπλοκή της χώρας σε πολεμική σύγκρουση.
 • Χαμένος είναι ο λαός μας και η νεολαία μας που θα αντιμετωπίσει άμεσα τις συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος, όσον αφορά τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και στην οικονομική δραστηριότητα, τις επιπτώσεις από την καταστροφή των δασών, τις επιπτώσεις από τη μόλυνση της θάλασσας και της ιχθυπανίδας κ.ο.κ.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής!

Ο Αλέξης Ζορμπάς κάλεσε σε μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον δρόμο του αγώνα, στην ενίσχυσή του στις επερχόμενες εκλογικές μάχες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Ο λαός έχει πολύ πλούσια πείρα για να γυρίσει την πλάτη σε “σενάρια” και “παζάρια” για τη συγκρότηση αστικών κυβερνήσεων που φτιάχνονται με τα γνωστά φθαρμένα υλικά που μας έφτασαν ως εδώ. Αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας δεν αντιμετωπίζονται με “μια από τα ίδια”, με τα μάτια στραμμένα στα “περασμένα”, με ίδιες δοκιμασμένες επιλογές -στο όνομα του “μικρότερου κακού”- που οδηγούν σε νέες υποχωρήσεις και απογοητεύσεις. Δεν υπάρχουν “σωτήρες” για τον λαό. Όποτε ο λαός ακούμπησε τις ελπίδες του στην αναμονή “λύσεων” από τα πάνω, στην πολυδοκιμασμένη και αδιέξοδη κυβερνητική εναλλαγή και στα σενάρια που επεξεργάζεται η άρχουσα τάξη, βρέθηκε χαμένος. Αντίθετα, όποτε ο λαός κέρδισε κάτι, το έκανε στηριγμένος στη δική του δύναμη, στην οργάνωση και τον αγώνα του, με το ΚΚΕ να είναι πάντα μπροστά. Όταν έγραψε ο ίδιος το δικό του σενάριο για τις δικές του ανάγκες (…). Είναι μονόδρομος η οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας της Μαγνησίας, ενάντια σε επενδύσεις και πολιτικές που μπλέκουν τον λαό μας πιο βαθιά σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς με απρόβλεπτες συνέπειες, για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης του εισοδήματος του λαού. Να διεκδικήσει άμεσα:

 • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δραστική μείωση του κόστους του ρεύματος.
 • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.
 • Άμεση και πλήρης επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.
 • Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.
 • Αυξήσεις των μισθών, επαναφορά και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Καλούμε σε μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον δρόμο του αγώνα, στην ενίσχυσή του στις επερχόμενες εκλογικές μάχες. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα προστεθεί στην καθημερινή μάχη για την αναγέννηση του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, για να διαμορφωθεί ένα πανελλαδικό συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που θα βάζει εµπόδια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίγει τον δρόμο για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Το δίλημμα είναι αν στην κάλπη θα εκφραστεί η ανοχή σε αυτήν την πολιτική ή αν θα ενισχυθεί η δύναμη που μπορεί να βάλει εµπόδια, που συµβάλλει για να ανοίξει ο δρόμος για να νικήσει ο λαός!»

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: