Πέμπτη

18 Απριλίου 2024

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, για τον προυπολογισμό της περιφέρειας για το 2024

Τάσος Τσιαπλές, | Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας
Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Θεσσαλίας και γενικότερα, χτυπιέται σκληρά απο τη μεγάλη ακρίβεια που τσακίζει τα ήδη λεηλατημένα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα, απο τις αντεργατικές ανατροπές, την ένταση της φοροληστείας, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας...
Την ώρα που εμείς συνεδριάζουμε, εντείνεται η άγρια σφαγή του παλαιστινακού λαού απο το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, με την στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε και της Ελληνικής κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, με στόχο τον εκτοπισμό απο τη γη τους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αστικών τάξεων στην στρατηγικής σημασίας αυτή περιοχή, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους και για τους άλλους λαούς.

Εμείς αξιώνουμε τον σταματημό της βάρβαρης δολοφονικής επέμβασης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Στηρίζουμε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για να έχει τη δική του ανεξάρτητη πατρίδα στα σύνορα του 1967 και την ελευθερία του, που στερείται βίαια επι 75 χρόνια, με τεράστιες θυσίες. Την απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το κλείσιμο των βάσεων των ΗΠΑ σε Λάρισα, Μαγνησία και σε όλη τη χώρα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Π.Σ. μετά τις εκλογές, όπου είχαμε αλλαγή στην διοίκηση της περιφέρειας, αλλά όχι ουσιαστικά πολιτικής, συζητάμε έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, που δεν φαίνεται να παίρνει υπόψη ότι ο λαός της Θεσσαλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες των φονικών πλημμυρών του περασμένου Σεπτέμβρη, που κόστισαν 17 θανάτους, καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, επιχειρήσεων, εκατοντάδων χιλιάδων στρ. καλλιεργειών, την απώλεια πάνω απο 220.000 ζώων και πολλών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αυτοκινήτων και εργαλείων δουλειάς, αλλά και δημόσιων υποδομών, που θα μεγαλώσουν την φτώχεια και την ανεργία, την έλειψη διατροφικών προιόντων και την υποβάθμιση περιοχών της Θεσσαλίας.

Πλημμύρες που δεν οφείλονται στον «κακό καιρό», αλλά στο ότι η Θεσσαλία, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών, παραμένει αθωράκιστη, λόγω της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και σύγχρονων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας όπως και αντιπυρικής και αντισεισμικής, με επίκεντρο την πρόληψη, τα οποία θεωρούνται «κόστος», αφού δεν αποφέρουν μεγάλα και σταθερά κέρδη στο κεφάλαιο και γι’ αυτό δεν είναι επιλέξιμα ή γίνονται με το σταγονόμετρο.

Δεν παίρνει επίσης υπόψη, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Θεσσαλίας και γενικότερα, χτυπιέται σκληρά απο τη μεγάλη ακρίβεια που τσακίζει τα ήδη λεηλατημένα εργατικά – λαϊκά εισοδήματα, απο τις αντεργατικές ανατροπές, την ένταση της φοροληστείας, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική στήριξης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού.

Για μας προτεραιότητα έχει η στήριξη των εργατικών – λαικών εισοδημάτων με γενναίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού που να καλύπτουν κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητική διαβίωση, με κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών λαικών σπιτιών.

Οι γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έπαθε κάθε πλημμυροαπθής σε σπίτι, οικοσκευή, κατάστημα, κτηνοτροφική μονάδα, χωράφι και παραγωγή, οχήματα, εργαλεία δουλειάς.

Αμεση στέγαση με δαπάνη του κράτους, όσων έχασαν το σπίτι ή είναι ακατάλληλο.

Ουσιαστική οικονομική στήριξη σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες, αγρότες. 1.500 ευρώ έκτακτο βοήθημα σε κάθε πληγείσα οικογένεια, +300 ευρώ για κάθε παιδί. Απαλλαγή για 2 χρόνια απο δημοτικά τέλη, πληρωμές σε νερό, ρεύμα, θέρμανση. Αναστολή πληρωμής χρεών, τουλάχιστον για 1 χρόνο σε εφορία, τράπεζες, ΟΑΕΔ χωρίς προσαυξήσεις.

Ελεγχο για τη στατικότητα σπιτιών και δημόσιων κτιρίων.

Γρήγορη αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, απάντληση των νερών απο πλημμυρισμένες περιοχές, χωρίς αναθέσεις, αλλά με ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, των δήμων και των κεντρικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των αναγκαίων τεχνικών μέσων.

Ολα αυτά με αύξηση της φορολόγησης των κερδών και της ακίνητης περιουσίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, κατάργηση της συνδρομής στο ΝΑΤΟ, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του ταμείου ανάκαμψης, που διαχειρίζεται η κυβέρνηση και η περιφέρεια, όπως και του προυπολογισμού και έκτακτης γενναίας κρατικής επιχορήγησης στην περιφέρεια και στους δήμους της Θεσσαλίας.

Και ο προυπολογισμός του 2024 που εισηγείται η απερχόμενη περιφερειακή αρχή και θα εφαρμόσει η νέα, δεν κινείται στην κατεύθυνση στήριξης των αναγκών των πολλών, αλλά όπως και ο κρατικός, των αναγκών του κεφαλαίου στη περιοχή.

Οπως αναγράφεται και στην εισήγηση, καταρτίστηκε με βάση τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματος και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Επομένως η Λαϊκή Συσπείρωση, τον καταψηφίζει.

Τα έσοδα των 390 εκ. ευρώ, που προβλέπει για το 2024, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και της Ε.Ε, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις γενικά και στη Θεσσαλία, είναι ο κύριος ωφελημένος και από τα κονδύλια κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, όπως και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποία δεν έχει γνώση και γνώμη το Π.Σ.

Τα έσοδα απο τους ΚΑΠ, παραμένουν καθηλωμένα έως μειούμενα εδώ και χρόνια -400 χιλ. το 2024 σε σχέση με το 2023. Π.χ. για την μισθοδοσία του προσωπικού προβλέπονται (-500 χιλ.), τα λειτουργικά έξοδα τα ίδια, την δακοκτονία και την μεταφορά των μαθητών τα ίδια, που κι αυτά τα εκτελούν ιδιώτες με μεγαλύτερο κόστος απο το αν τα έκαναν η περιφέρεια ή δημόσιοι φορείς.

Προυπολογίζετε να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις απο το ΠΔΕ, απο 159.180.100 σε 292.072.000 ευρώ.

Που θα πάνε αυτά; Στην πλειοψηφία τους σε έργα και δράσεις για να στηρίξετε την καπιταλιστική ανάπτυξη στη Θεσσαλία. Μια ανάπτυξη που όχι μόνο δεν λύνει τα λαϊκά προβλήματα, αλλλα τα οξύνει, γιατί σκοπός της είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

Ούτε στον προυπολογισμό, ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα, δεν έχετε σε προτεραιότητα τα έργα και τις πολιτικές αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, όπως κάνει και η κυβέρνηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, αξιοποιώντας και την σημαντική ενίσχυση της δυναμής της στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με το λαό και μεθαύριο στις αγωνιστικές διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και στους καθημερινούς αγώνες, τόσο για όσα προανέφερα, όσο και για:

  • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς.    
  • Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τ.Δ και του οικονομικού παρατηρητηρίου.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών της Περιφέρειας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους, βιομηχανικά ατυχήματα σε όλη τη Θεσσαλία με προτεραιότητα τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τον σεισμό.
  • Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων. Να προχωρήσουν οι επικαιροποιημένες μελέτες και η κατασκευή με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των κατοίκων, των φραγμάτων Μουζακίου, Σκοπιάς, Πύλης, Τιτάνου, Νεοχωρίτη, Αγιονερίου. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, οριοθέτησης, διευθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών. Συντήρηση επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, των νερών και εδάφους. Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης SRF/RDF, ΠΕΤ ΚΟΚ απο την ΑΓΕΤ και άλλες βιομηχανίες. Οχι στην μονάδα LNG μέσα ή έξω απο τον Παγασητικό.
  • ΠΔΕ, αξιοποίηση ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.

Τάσος Τσιαπλές,

επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: