Το νέο ΕΣΠΑ και το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», είναι κλεμμένα χρήματα του εργαζόμενου λαού, που προορίζονται για τους καπιταλιστές

Ο Τάσος Τσιαπλές για το νέο ΕΣΠΑ και το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης»
Οι εργατοϋπάλληλοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν για μια ακόμα φορά στην αναμονή της σωτηρίας από τα κονδύλια της Ε.Ε, ούτε στην επιλογή του ικανότερου διαχειριστή για την αξιοποίησή τους, μεταξύ Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Του Τάσου Τσιαπλέ,

στελέχους του ΚΚΕ, περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας

Τα στελέχη της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των αστικών παρατάξεων σε περιφέρεια και δήμους, έχουν επιδοθεί σε μια συστηματική αλλά κάλπικη προπαγάνδα, ότι η «σωτηρία» του λαού, θα έρθει αυτή τη φορά από το κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψη, κρύβοντας επιμελώς ότι κι αυτά τα δισεκατομμύρια, που αρπάζονται από την εκμετάλλευση των πολλών, θα καταλήξουν βασικά στις τσέπες λίγων επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι έκδηλη η προσπάθεια τους να σώσουν το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης, αλλά αυτό δεν σώζεται με τίποτα. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γίνει ούτε ανθρώπινος, ούτε κοινωνικά δίκαιος, ούτε να υπάρχει ισόμετρη ανάπτυξη ανάμεσα σε χώρες και περιφέρειες.

Θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρος, πιο εκμεταλλευτικός για την πλειοψηφία των παραγώγων του κοινωνικού πλούτου, αφού αυτόν τον αρπάζει μια μειοψηφία καπιταλιστών που έχει στην ιδιοκτησία της τα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και την πραγματική εξουσία.

Από κάθε πτυχή της ζωής των εργατικών –λαικών οικογενειών της Θεσσαλίας και της χώρας μας, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για ριζικές αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις, στην ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, της τάξης στην εξουσία, για να μπορέσουν να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα, αλλιώς αυτά θα επιδεινώνονται.

Το νέο εμπόριο ελπίδας και η καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών για μια φιλολαϊκή διέξοδο από τη νέα κρίση στην Ε.Ε, για την μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ένα σκοπό έχει. Να υποταχθούν και να βάλουν ξανά πλάτη η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας  και της ανταγωνιστικότητάς του.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν για μια ακόμα φορά στην αναμονή της σωτηρίας από τα κονδύλια της Ε.Ε, ούτε στην επιλογή του ικανότερου διαχειριστή για την αξιοποίησή τους, μεταξύ Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει η πείρα από τα ΜΟΠ, το 2ο και 3ο ΚΠΣ, τα προηγούμενα ΕΣΠΑ, που ωφέλησαν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ οι εργαζόμενοι είδαν να μειώνονται οι μισθοί τους, να ανατρέπονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, να αυξάνεται η ανεργία και η μερική απασχόληση. Εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν και πολλές χιλιάδες ακόμα υποφέρουν, το ίδιο και μικροί επαγγελματίες.

Τα δισεκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ και του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης», που αποτελούν μέρος της τεράστιας κλοπής από τη δουλειά και την φορολόγηση των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν θα πάνε για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε για την προστασία της υγείας του λαού. Δεν θα πάνε για την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών, των σεισμόπληκτων, των πυρόπληκτων, ούτε για έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από τα φυσικά φαινόμενα.

Η μεγάλη πλειοψηφία κι αυτών των κονδυλίων, θα πάει σε κατασκευαστικές εταιρείες για συγκοινωνιακά έργα και κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους της λεγόμενης πράσινης και της ψηφιακής ανάπτυξης, που για τα κέρδη τους, καταστρέφουν τις βουνοκορφές με τις ανεμογεννήτριες, χιλιάδες στρέμματα χρήσιμων καλλιεργειών αγροτικών προϊόντων και βοσκοτόπια με τα φωτοβολταικά, που μετατρέπουν την ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα, που το στερούνται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, που ορέγονται την εμπορευματοποίηση και την καρκινογόνο καύση των σκουπιδιών για να θησαυρίζουν.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, φτιάχτηκε από την Ε.Ε, για να βοηθήσει τους καπιταλιστές σε Ευρώπη και Ελλάδα, να ανακάμψουν από τη νέα οικονομική κρίση που ξέσπασε πριν την εκδήλωση της πανδημίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Ουκρανία, που την επιτάχυναν, να αντιμετωπίσουν την όξυνση του ανταγωνισμού της Ε.Ε με τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα, την ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης στα κράτη – μέλη της ΕΕ και την απαίτηση των υπερχρεωμένων κρατών του Νότου να διασφαλίσουν φθηνό δανεισμό.

Εν κατακλείδι, η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες δεν πρέπει να προσδοκούν την σωτηρία τους, από το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τις κυβερνητικές πολιτικές που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το συμφέρον τους είναι στην πάλη με το ΚΚΕ για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης χωρίς καπιταλιστές και εκμετάλλευση, με επίκεντρο τους δικούς τους στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Για μία σοσιαλιστική κοινωνία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με την εξουσία στα χέρια των πραγματικών παραγωγών του πλούτου, του ελληνικού λαού.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: