Τετάρτη

17 Απριλίου 2024

«Όχι άλλο αλάτι!»* ή πώς o ΣΥΡΙΖΑ μάς έκανε …στεριανούς με την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ

Εύη Ταλαδιανού, υποψήφια βουλευτής ΚΚΕ
Αλλά, αυτοί είστε! Τόση αλμύρα νησιωτικότητας έχει το πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που η τιμή του μπακαλιάρου έγινε «φαρμάκι»! • Άχνα δεν βγάζουν τα κόμματά τους – και οι τοπικοί υποψήφιοι!

ΜΕ ΤΟ  3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΜΕ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Της Εύης Ταλαδιανού**

«Για την εμπέδωση δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση θα εξαλείψει τις εκπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των νησιών…» (Από τη μνημονιακή πρόταση Τσίπρα προς τον Γιουνγκέρ τον Ιούνη του 2015)

Τον προσεχή μήνα συμπληρώνονται 8 χρόνια από την παραπάνω πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ προς τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της  «ηρωικής» διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς», όπως είχε βαφτιστεί η «τρόικα», με νονό και τον κ. Βαρουφάκη, υπουργό Οικονομικών.

Για τον  κ. Τσίπρα οι  νησιώτες ήμασταν προνομιούχοι και έπρεπε να επέλθει η «δικαιοσύνη παντού»… Πρότεινε την κατάργηση του μειωμένου κατά 30% νησιωτικού ΦΠΑ και την εξίσωσή του με τη χερσαία Ελλάδα, για να πληρώνονται οι «δανειστές», όπως τους έλεγαν πριν αναλάβουν κυβέρνηση…

Η συνέχεια είναι γνωστή:

-Στις αρχές Ιούλη πήγαμε στο κάλπικο δημοψήφισμα, όπου το ΟΧΙ στο μνημόνιο των «θεσμών», σήμαινε ΝΑΙ στο μνημόνιο «ΣΥΡΙΖΑ».

-Παραμονές της Παναγίας, ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο (ξεπλένοντας τα προηγούμενα των ΓΑΠ και «Σαμαροβενιζέλων») από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ (του κ. Θεοδωράκη, για να θυμόμαστε πώς εξαφανίζονται κάποιοι κομήτες αφού συμπράξουν στο έγκλημα)… Μεταξύ των μέτρων που έσφαζαν το λαό και η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ…

Τι ήταν όμως ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά που θεσπίστηκε το 2000; Τίποτε άλλο από μια κατάκτηση του λαού τους, ο οποίος δοκιμαζόταν και τότε από την ακρίβεια, τα μεταφορικά κόστη για τα κέρδη των εφοπλιστών, τις λειψές υπηρεσίες υγείας και παιδείας!

Τι σήμαινε η κατάργηση για τους Σποραδίτες και γενικότερα τους νησιώτες; Μα γινήκαμε «στεριανοί»!

-Από την 1/10/2015 η Σκιάθος, από 1/6/2016 η Αλόννησος και από 1/1/2017 η Σκόπελος μπήκαν στο ίδιο καθεστώς ΦΠΑ με τη χερσαία Ελλάδα. Οι συντελεστές από 17%, 9% και 4% αυξήθηκαν σε 24%, 13% και 6%:

– Αυξάνονταν δηλαδή καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, ακίνητα, αυτοκίνητα, κλπ που ήταν στο  17%.

-Αυξάνονταν η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, που ήταν στο 9%.

-Ένας μισθός των 800 ευρώ περίπου φτερούγιζε από την τσέπη μας κάθε χρόνο στον πιο αντιλαϊκό φόρο που υπάρχει, γιατί σαν βδέλλα ρουφά το αίμα των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, αφού τον πληρώνουν παντού! Και βέβαια, αν είσαι μεγαλοξενοδόχος ή εφοπλιστής, δε σε νοιάζει! Αμα είσαι εργαζόμενος, συνταξιούχος και αυτοαπασχολούμενος όμως που είχες γονατίσει από τις περικοπές μισθών, τον ΕΝΦΙΑ, τα ληστρικά επιτόκια;

Και για να έρθουμε στο σήμερα…

Αλήθεια, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια όπως μας λέτε κυρίες και κύριοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν τον επαναφέρετε;

Την ώρα που οι τιμές στα νησιά έχουν φτάσει στον ουρανό για να θησαυρίζουν τα «πράσινα μονοπώλια» στα οποία προσκυνάτε όλοι σας και οι εργαζόμενοι μετράνε τα σεντ στα σούπερ μάρκετ και τα λίτρα στο βενζινάδικο, δεν είναι δίκαιο το αίτημα για μείωση του νησιωτικού ΦΠΑ κατά 50% που διεκδικούν σωματεία και φορείς;

Αλλά, αυτοί είστε! Τόση αλμύρα νησιωτικότητας έχει το πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που η τιμή του μπακαλιάρου έγινε «φαρμάκι»!

Άχνα δεν βγάζουν τα κόμματά τους – και οι τοπικοί υποψήφιοι!

Ξέρετε γιατί; Μα πώς θα ξεπληρωθεί το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο της ζωής μας;

Σε αυτό έχουν δεσμευθεί τα κόμματά σας!

Αυτή είναι η «Δικαιοσύνη παντού», ο «άνεμος αλλαγής στη χώρα», που διαφημίζονται με τα πολυτελή φυλλάδια και τις πληρωμένες διαδικτυακές  προεκλογικές προβολές…

Αυτό είναι το κοινό σας πρόγραμμα, αυτό σημαίνει η «δημοσιονομική σταθερότητα» του κ. Μητσοτάκη, οι «συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης» του κ. Τσίπρα, η «υπεύθυνη στάση» του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τις υποδείξεις του κ. Στουρνάρα και της Ευρωπαïκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την επομένη των εκλογών γνωρίζετε τον (μοναδικό) αντίπαλό σας!

Θα είναι το ΚΚΕ και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, πουν ήδη σας έχει ξεμπροστιάσει! Η επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη γιατί θα μεγαλώνουν τα βάσανα του λαού, θα έχει δυνατό αντίπαλο από την πρώτη μέρα, δε θα ψάχνει υπουργούς κοινής αποδοχής!

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΤΩΡΑ ΚΚΕ!

Σκόπελος, 17/5/2023

*Παράφραση της γνωστής κραυγής  Κούρκουλου στην ταινία «Ορατότης Μηδέν»

**Η Εύη Ταλαδιανού είναι υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ,  είναι εργαζόμενη στην εστίαση,  το χειμώνα βγαίνει στην ανεργία και «ματώνει» όπως όλοι οι νησιώτες από την ακρίβεια και τον χερσαίο ΦΠΑ, χωρίς να μπορεί να βγάλει ακτινογραφία στο Κέντρο Υγείας…

ΚΟΒ ΣΚΙΑΘΟΥ – ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΚΚΕ

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: