Νεκτάριος Σαντορινιός / Πέθανε σε ηλικία 51 ετών ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Σαντορινιός Νεκτάριος | βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Νεκτάριος Σαντορινιός / (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην τελευταία του ανάρτηση είχε δηλώσει «παρών» στον αγώνα να αναπνεύσει και πάλι η χώρα.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Παρών στον αγώνα να αναπνεύσει και πάλι η χώρα και να σταθεί όρθια η κοινωνία» είχε δηλώσει πριν από λίγες μόλις ημέρες, στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook. «Παρών» στον αγώνα που κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας «ενάντια στην ανηθικότητα, την παρακμή, την φτωχοποίηση, τον εκμαυλισμό του πολιτεύματός μας», παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Όπως είχε τονίσει «εδώ και καιρό η χώρα μας βιώνει μια συστηματική θεσμική εκτροπή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απειλεί την Δημοκρατία, ζει παρασιτικά από τα δημόσια ταμεία και αυξάνει ις κοινωνικές ανισότητες». Επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα», είχε απευθύνει κάλεσμα σε «κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη να συμπαραταχθεί».

Ολόκληρη η ανάρτησή του

«Εδώ και καιρό η χώρα μας βιώνει μια συστηματική θεσμική εκτροπή. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απειλεί την Δημοκρατία, ζει παρασιτικά από τα δημόσια ταμεία και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας πριν λίγες μέρες έδωσε το σήμα για να εκκινήσει ένας αγώνας διαρκείας ενάντια στην ανηθικότητα, την παρακμή, την φτωχοποίηση, τον εκμαυλισμό του πολιτεύματός μας. Ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα και απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη να συμπαραταχθεί.

Σε αυτό το κάλεσμα όλοι και όλες οφείλουμε να πάρουμε θέση.

Προσωπικά, δίνοντας μια παράλληλη και δύσκολη μάχη με τον καρκίνο, δηλώνω παρών στον αγώνα να αναπνεύσει και πάλι η χώρα και να σταθεί όρθια η κοινωνία. Παρών στα νικηφόρα ψηφοδέλτια της παράταξής μας. Παρών στην προσπάθεια να ανατραπεί το καθεστώς που μαυρίζει τις ζωές μας. Παρών πάντα για τις ανάγκες των νησιών και των νησιωτών μας. 

Όποιο και αν είναι το προσωπικό μας άχθος, έχουμε χρέος απέναντι στην Ιστορία και τις επόμενες γενιές να σταθούμε στη σωστή πλευρά του ποταμού και να παλέψουμε για την Αλλαγή. Γιατί χωρίς Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον.

Αυτό θα κάνω και εγώ, παρά τον δύσκολο αγώνα που δίνω, και σας καλώ να παλέψετε όλοι και όλες για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που θα σημάνει τον σχηματισμό μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης».

Ενεργός πολίτης στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός γεννήθηκε το 1972 στη Ρόδο και καταγόταν από τη Σύμη. Ήταν παντρεμένος με τη Ματίνα Χατζημάρκου και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Διπλωματούχος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εργάστηκε στον τομέα των Περιβαλλοντικών Μελετών και ως υπεύθυνος παραγωγής μιας παραδοσιακής Ροδιακής αρωματοποιίας, ενώ από το 2000 ασχολήθηκε ως τεχνικός σύμβουλος για θέματα χρηματοδοτήσεων εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Δήμο Ρόδου.

Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε ως ενεργός πολίτης στην Αριστερά, κατόπιν μέλος του ΣΥΝ ενώ από το 2008 ως και το 2014 ήταν Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (2012-2014) με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2013-2014).

Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015.

Κατά την πρώτη του θητεία ως βουλευτής διετέλεσε:

 • Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
 • Γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υπαγωγή της Χώρας στα Μνημόνια.
 • Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
 • Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.
 • Συντονιστής του τομέα Έρευνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του ΝΑΤΟ.

Από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μέχρι την ανάληψη της θέσης του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διετέλεσε:

 • Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια των Κομμάτων και ΜΜΕ.
 • Συντονιστής του τομέα Ανάπτυξης, Τουρισμού και ΕΣΠΑ της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Εξελέγη εκ νέου Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
 • Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
 • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του ΝΑΤΟ.
 • Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικής Φιλίας με την Ιορδανία.

Τον Νοέμβριο του 2016 ανέλαβε υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τον Αύγουστο του 2018 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέση που διατήρησε έως τον Ιούλιο του 2019.

Στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έως και σήμερα.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: