Τετάρτη

17 Απριλίου 2024

Κλιμάκιο της ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ στο Κέντρο Κοινότητας Σκοπέλου | Ερώτηση στη Βουλή για τους εργαζόμενους

Κλιμάκιο της ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ στο Κέντρο Κοινότητας Σκοπέλου
Με ΚΚΕ πιο δυνατό παντού, για στελεχωμένες Κοινωνικές Υπηρεσίες,  μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Επίσκεψη στο Κέντρο Κοινότητας πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την υποψήφια βουλευτή Εύη Ταλαδιανού, τον Γιώργο Αναγνώστου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και το Γιώργο Γούλα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας.

Στη συνάντηση με τις τρεις εργαζόμενες, δύο κοινωνικές λειτουργούς και μία ψυχολόγο, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση για το σημαντικό έργο και το ρόλο τους στην ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε μια περίοδο που οξύνονται τα προβλήματα πλατιών λαικών στρωμάτων από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερη αναφορά  έγινε στα αισθήματα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που δημιουργούνται σε ΑμεΑ, πολύτεκνους, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεικές οικογένειες και ευρύτερα λαικά νοικοκυριά  από την ακρίβεια και από την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Καταδείχθηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί η πολύτιμη πείρα των εργαζόμενων και η εμπιστοσύνη που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με τους συμπολίτες μας, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως την περίοδο της πανδημίας. Οχι μόνο να μην έχουν ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο οι συμβάσεις τους, αλλά, αντιθέτως, να ενταχθούν οργανικά στην υποστελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

Τα στελέχη του Κόμματος κάλεσαν τις εργαζόμενες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από το γεγονός ότι ένα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό βρίσκεται σε  ομηρία και να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα σωματεία τους για αναβαθμισμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και αυξημένους μισθούς, ενισχύοντας παντού και στις επικείμενες εκλογικές μάχες  το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί  στην οργάνωση της πάλης του εργατικού λαικού κινήματος, αλλά και στην ανάδειξη των προβλημάτων τους στη Βουλή.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, που κατατέθηκε την Πέμπτη και   υπογράφεται από τους βουλευτές Χρήστο Κατσώτη, Νίκο Καραθανασόπουλο, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργο Λαμπρούλη, Νίκο Παπαναστάση, Θανάση Παφίλη, Λεωνίδα Στολτίδη και Μανώλη Συντυχάκη, αναφέρεται:  

Τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας, λειτουργούν με κύριο στόχο την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Αποτελούν το «πρώτο σημείο» που απευθύνονται οι πολίτες για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και ψυχικής υγείας, ώστε να παραπεμφθούν στις ενδεδειγμένες υπηρεσίες, δέχονται συμβουλευτική υποστήριξη και επιπλέον υποστηρίζονται στη σύνταξη και υποβολή αιτήσεων.

Τα κέντρα αυτά χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ 2013-2020 και στελεχώνονται από κοινωνικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους) και παιδαγωγούς, ενώ στα παραρτήματα Ρομά και τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών υπάρχουν επιπλέον νοσηλευτές και διαμεσολαβητές, με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Την ίδια στιγμή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι ελλείψεις προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αδυνατούν να παρέχουν αναγκαίες για την κοινωνία υπηρεσίες.

Σήμερα, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ 2013-2020 έχει λήξει και το αμέσως επόμενο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις 1.000 εργαζομένων, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στα Κέντρα Κοινότητας, να παραμείνουν όλοι όσοι εργάζονται στην δουλειά
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε  αορίστου χρόνου
  • Να ενταχθούν στις κρατικές κοινωνικές δομές με κρατική χρηματοδότηση και πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ                  

ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος,  04-03-2023

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: