Σάββατο

20 Ιουλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Δασών | Τα Δάση στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων!

Δέντρα, Δάσος - Σκόπελος (Ημερίδα για τη Διεθνή Ημέρα των Δασών στη Λάρισα)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών βρίσκει τη χώρα μας με 1.726.260 καμένα στρέμματα στον Εβρο, στη Ρόδο, στην Αττική, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, με τα πλημμυρικά φαινόμενα στα οποία συντελεί η καταστροφή των δασών και με τη συνεχιζόμενη πίεση για αλλαγή της χρήσης των δασών σε όλη τη χώρα. Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, η διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στις αρμόδιες κρατικές Δασικές Υπηρεσίες, που έχουν την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισης των δασών, αλλά και στην Πυροσβεστική, που έχει την ευθύνη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διευρύνονται οι άνευ όρων αδειοδοτήσεις επενδύσεων, δηλαδή η εκμετάλλευση των δασών, των προστατευόμενων περιοχών, των Εθνικών Δρυμών, ιδιαίτερα από τους ομίλους των ΑΠΕ, του Τουρισμού, των logistics, της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο.

Αυτές οι καταστροφές αξιοποιούνται ως “ευκαιρία” για κερδοφόρες επενδύσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Αυτό επιδιώκουν με τα διάφορα σχέδια “ανασυγκρότησης” και “διαχείρισης”, με στόχο τη μετατροπή τους σε πεδίο κυρίως βιομηχανικής, τουριστικής και “οικολογικής” αξιοποίησης, από τα επιχειρηματικά κοράκια “αναδόχους” ή “διαχειριστές” σε βάρος των κατοίκων, αλλά και των δασών των περιοχών αυτών.

Όχι μόνο επιβεβαιώνεται η στρατηγική συμφωνία τους με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της “Πράσινης Συμφωνίας”, που λειτουργεί σε βάρος των δασών και συνολικά του περιβάλλοντος, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ “σπάει κάθε ρεκόρ” έντασης της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησης των δασών. Αυτό θα προκαλέσει η εκχώρηση της διαχείρισης των δασών – και μάλιστα με κρατική επιδότηση – σε ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, με στόχο την εκμετάλλευση της “δασικής βιομάζας”, δηλαδή της αφαίρεσης, από τα δάση, των δέντρων, των κλαδιών, των θάμνων, κάθε είδους δασικής βλάστησης, για τη μετατροπή της κυρίως σε πέλετ, ή για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και τη δημιουργία αγοράς βιομάζας – δικαιωμάτων ρύπων. Σε επόμενη φάση και με το υπάρχον νομικό πλαίσιο θα μπορούν να αναπτύξουν κάθε μορφής εκμετάλλευσης (δασικό τουρισμό, φυσικό πόρο κ.λπ.), που υπονομεύει την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία τους.

Η συνεχιζόμενη δε επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -με κριτήριο πάντα την κερδοφορία- στα δάση, στα βουνά, στις προστατευόμενες περιοχές, στα νησιά, και η πελώρια καταστροφή που επιφέρουν, επιβαρύνοντας τα δασικά οικοσυστήματα και εντείνοντας τα πλημμυρικά φαινόμενα, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα δάση και τη βιοποικιλότητά τους, που υποτίθεται ότι προστατεύουν στο όνομα της κλιματικής κρίσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών είναι μια ευκαιρία αποκάλυψης των καταστροφικών για τα δάση αποτελεσμάτων από τη δράση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ., και από τη διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή τους, οδηγώντας κάθε χρόνο στην αποψίλωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης, την οποία αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα τους κεφάλαια. Την ίδια στιγμή, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, εκτός από την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζώων, υποδομών κ.λπ., οδηγούν και σε μαζική καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής όλων των λαών του πλανήτη.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει την αιτία που οξύνει και τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων, που δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Παλεύει ενάντια στη στρατηγική της λεγόμενης “πράσινης” εκμετάλλευσης και καταστροφής των δασών, της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων. Αγωνίζεται για την κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στον αγώνα για τη λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας των δασών.

Η πρότασή του για ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Κ.Ο.Β. Σκοπέλου ΚΚΕ

Σκόπελος, 21/03/2024

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: