Παρασκευή

13 Σεπτεμβρίου 2024

Να παρθούν μέτρα στήριξης των Δασεργατών και να στελεχωθούν πλήρως τα Δασαρχεία

Να παρθούν μέτρα στήριξης των Δασεργατών και να στελεχωθούν πλήρως τα Δασαρχεία
Δασεργάτες του Δασαρχείου Σκοπέλου [ΑΡΧΕΙΟ - 2019]
Οι βουλευτές Δελής Γιάννης, Λαμπρούλης Γιώργος, Μεταξάς Βασίλης και Στολτίδης Λεωνίδας, κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την Επιστολή του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, στην οποία αναλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν -μεταξύ άλλων- να στελεχωθούν πλήρως τα Δασαρχεία. Διαβάστε την Επιστολή.

Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης

Θέμα: Να παρθούν μέτρα στήριξης των Δασεργατών και να στελεχωθούν πλήρως τα Δασαρχεία

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την Επιστολή του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, στην οποία αναλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν μεταξύ άλλων να στελεχωθούν πλήρως τα Δασαρχεία, να δημιουργηθούν εγκαίρως οι αντιπυρικές ζώνες, να μην παραδοθούν εργασίες των δασεργατών σε ιδιωτικές εταιρείες και να παρθούν μέτρα στήριξης τους.

Αθήνα 16/04/2024
Οι καταθέτοντες βουλευτές
Δελής Γιάννης
Λαμπρούλης Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Στολτίδης Λεωνίδας

Η Επιστολή του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΡΑΚΗΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

ΥΠΟΨΗ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜ/ΤΕΑΣ ΔΑΣΩΝ: ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕ/ΝΤΗΣ ΔΑΣΩΝ: ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Κύριε Υπουργέ,

το Σωματείο μας εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο και φέρνει για διαβούλευση και ψήφιση στη βουλή, διότι εκχωρεί τη διαχείριση των Δασών στους εργολάβους, στους βιομηχάνους και απαξιώνεται η δασική υπηρεσία που έχει την ευθύνη για την προστασία και την διαχείριση των Δασών.

Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, οι Δασικοί Συν/σμοι θα οδηγηθούν έξω από τα Δάση, οι Δασεργάτες θα μείνουν Άνεργοι και όσοι μείνουν στο δάσος θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτή την εμπλοκή των ιδιωτών την θεωρούμε απαράδεκτη, γιατί αυτοί θα κοιτάξουν να βγάλουν τεράστια κέρδη και θα καταστρέψουν τα δάση.

Ο κλάδος μας έχει και άλλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν:
Η ακρίβεια, το κόστος εργασία και ζωής έχει πάει στα ύψη. Οι αυξήσεις στα καύσιμα μας έχουν γονατίσει. Οι ζωοτροφές μας, για τα ζώα μας, είναι πανάκριβες. Τα μεροκάματά μας μειώνονται, το εισόδημά μας συρρικνώνεται, τα λήμματα στα Δάση μειώνονται, τα μεγάλα μισθώματα και ο Φ.Π.Α. (24%) στα καυσόξυλα ανεβάζουν το κόστος των Δασικών Προϊόντων.

Οι πιστώσεις για την διαχείριση των δασών που κατανεμήθηκαν μέσω του τακτικού προϋπολογισμού στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, είναι ελλιπείς.

Οι Δασικές υπηρεσίες υπολειτουργούν, δεν υπάρχουν μελέτες για τη διαχείριση των Δασοσυστάδων, υπάρχει έλλειψη Δασολόγων και Δασοπόνων στα παραγωγικά Δασαρχεία και πολλά δεν έχουν καύσιμα για να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Από τις ελλείψεις του προσωπικού και τη μείωση των πιστώσεων, η Υλοτομία των συστάδων μειώνεταιστα δάση και δεν καλύπτεται η εγχώρια παραγωγή των καυσόξυλων. Οι τιμές για τις ατομικές ανάγκες στα καυσόξυλα είναι πολύ χαμηλές και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές από τις υπηρεσίες.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε απαράδεκτη και τελείως άδικη την αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62, από 1-1-2013 για τους Δασεργάτες. Ο επαγγελματικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος μέσα στο δάσος, οι συνθήκες είναι αντίξοες με πολλά εργατικά ατυχήματα, που πολλές φορές είναι και θανατηφόρα.

Εργαζόμαστε πολλές ώρες με τα αλυσοπρίονα, σηκώνοντας πολλά ξύλα με μεγάλο βάρος και αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα (μυοσκελετικά). Εργαζόμαστε, επίσης, μέσα στα καμμένα δάση με 40 βαθμούς θερμοκρασία υπό σκιά και τα πνευμόνια μας αναπνέουν κάθε μέρα το καμμένο ξύλο και τη μαύρη σκόνη, όταν κάνουμε τα αντιπλημμυρικά έργα.

Κύριες Υπουργέ,

Για την αναστροφή αυτής της κατάστασης είναι εφικτό να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα χωρίς μεγάλο κόστος για την εθνική οικονομία, ώστε να προστατευθεί ο τομέας των δασών και να παραμείνουν οι δασεργάτες στα χωριά τους. Αυτό είναι εθνικά αναγκαίο, γιατί οι περισσότεροι βρίσκονται σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές και είναι οι φυσικοί φρουροί των συνόρων μας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

  1. ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ. ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΕ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ-ΔΑΣΟΠΟΝΟΥΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ. ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ. ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΛΟΤΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΘΕ ΕΤΟΥΣ.
  2. ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΥΛΟΤΟΜΙΕΣ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΟΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ – ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΝΑ ΑΝΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ. ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 30% ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ 10% ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ 10%.
  3. ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ.
  4. ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ 60 ΕΤΗ ΛΟΓΩ ΒΑΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Ή ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΣΘΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ.
  5. ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΗ (ΚΡΑΝΟΣ ΓΑΝΤΙΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ).
  6. ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ 50% ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΤΟΜΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ (ΔΡΥΟΣ, ΟΞΙΑ, ΠΕΥΚΑ, ΛΕΥΚΑ). ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο Φ.Π.Α. ΣΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 24% ΣΤΟ 13% ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ.
  7. ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο Φ.Π.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.

Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, ελπίζουμε να προωθήσετε τη λύση των προβλημάτων μας. Αν δε δοθεί λύση θα βγούμε με δυναμικές κινητοποιήσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛ. ΤΣΟΥΡΑΛΑΚΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΑΤΛΑΖΗΣ

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: