Τετάρτη

17 Απριλίου 2024

Ελληνική Αστυνομία: 300 ευρώ πρόστιμο σε όποιον βγάζει βόλτα τον σκύλο του χωρίς λουρί

Οι εικόνες με σκύλους να περπατάνε χωρίς λουρί ή να τρέχουν ελεύθεροι στους δρόμους, στα πάρκα, στις πλατείες, στις παραλίες και σε διάφορα άλλα μέρη, δυστυχώς είναι τόσο συχνές στην χώρα μας που τείνουν να γίνουν φυσιολογικές και κοινά αποδεκτές. Η άγνοια, η ημιμάθεια, τα παράλογα επιχειρήματα και η παντελής αδιαφορία ενός μέρους των ιδιοκτητών σκύλων, συντηρούν, υποστηρίζουν και δικαιολογούν αυτήν την άκρως επικίνδυνη συνήθεια.

Σύμφωνα με νόμο, τα κύρια πρόστιμα που προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων είναι τα εξης:

  • Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ
  • Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ
  • Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ
  • Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ
  • Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ
  • Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ
  • Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση πρισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ
  • Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο
  • Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο
Βόλτα με τον σκύλο ΠΑΝΤΑ με λουρί. 10 λόγοι

Οι εικόνες με σκύλους να περπατάνε χωρίς λουρί ή να τρέχουν ελεύθεροι στους δρόμους, στα πάρκα, στις πλατείες, στις παραλίες και σε διάφορα άλλα μέρη, δυστυχώς είναι τόσο συχνές στην χώρα μας που τείνουν να γίνουν φυσιολογικές και κοινά αποδεκτές. Η άγνοια, η ημιμάθεια, τα παράλογα επιχειρήματα και η παντελής αδιαφορία ενός μέρους των ιδιοκτητών σκύλων, συντηρούν, υποστηρίζουν και δικαιολογούν αυτήν την άκρως επικίνδυνη συνήθεια.

Δέκα από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας πάντα με λουρί είναι οι εξής:

1. Η βόλτα με λουρί είναι υποχρεωτική βάσει νόμου (4039/2012) αλλά και βάσει απλής λογικής.
2. Κανένας σκύλος δεν «ακούει» πάντα. Βγάζοντας βόλτα ή αφήνοντας τον ελεύθερο σε μεγάλες εκτάσεις χωρίς λουρί δεν μπορούμε να ελέγξουμε στο 100% την συμπεριφορά του. Όλοι όσοι το κάνουν αυτό ισχυρίζονται ότι σκύλος τους τους ακούει, κάτι το οποίο πίστευαν και όλοι εκείνοι που δυστυχώς διαψεύστηκαν μέσα από διάφορα άσχημα συμβάντα που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είχαν αποφευχθεί απλά με την χρήση ενός λουριού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σκύλοι σε αντίθεση με τους ανθρώπους λειτουργούν με τα ένστικτα τους (π.χ. κυνηγετικά) και όχι με την λογική, γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα απρόβλεπτους.
3. Η ζωή του σκύλου μας είναι πολύτιμη. Η βόλτα χωρίς λουρί είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε μια «κακή στιγμή». Κάθε χρόνο εκατοντάδες σκύλοι χάνονται, τραυματίζονται και σκοτώνονται εξαιτίας της ανευθυνότητας ή της λανθασμένης αντίληψης των ιδιοκτητών τους. (Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις γα να μην χάσεις τον σκύλο σου)
4. Κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Ένας ελεύθερος σκύλος μπορεί εύκολα να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ μεγάλη.
5. Κίνδυνος τραυματισμού ανθρώπων, του σκύλου μας ή άλλων ζώων. Ένας ανεξέλεγκτος σκύλος μπορεί να εμπλακεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και να τραυματιστεί ή να τραυματίσει άλλους σκύλους, γάτες ή και ανθρώπους. Αυτά τα περιστατικά είναι πολύ συχνά ιδιαίτερα σε σημεία όπως τα πάρκα όπου τα ερεθίσματα είναι πολλά αλλά και έντονα (πολυκοσμία, άλλοι ελεύθεροι σκύλοι, παιδιά, ποδήλατα, μπάλες κτλ.)
6. Σεβασμός απέναντι στους υπόλοιπους ανθρώπους και στα υπόλοιπα ζώα. Σε κάθε περίπτωση και άσχετα με το αν έχουμε τον πιο μικρόσωμο ή τον πιο φιλικό σκύλο στον κόσμο οφείλουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που δεν θέλουν να «γνωριστεί» ο σκύλος τους με τον δικό μας, αλλά και αυτούς που δεν θέλουν να έρθει ο σκύλος μας σε επαφή μαζί τους επειδή φοβούνται ή επειδή απλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τους τετράποδους φίλους μας.
7. Τεράστιος κίνδυνος από φόλες. Δυστυχώς τα περιστατικά με φόλες σε πάρκα και γενικά σε χώρους όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα σκύλων είναι σχεδόν καθημερινά. Το πιο κρίσιμο στην περίπτωση που ο σκύλος μας γλείψει ή φάει δηλητηριασμένη τροφή είναι να αντιδράσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται. Στην περίπτωση που είναι ελεύθερος μπορεί κάλλιστα να αρπάξει κάτι από το έδαφος χωρίς να τον δούμε με αποτέλεσμα όταν αντιληφθούμε το τι ακριβώς έχει συμβεί να είναι ήδη αργά.
8. Λάθος τρόπος κοινωνικοποίησης. Κοινωνικός σκύλος είναι αυτός που μπορεί να διαχειριστεί με ηρεμία το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται Η εκμάθηση της σωστής συμπεριφοράς του απέναντι στα άλλα ζώα (σκύλοι, γάτες, πουλιά) και τους ανθρώπους δεν επιτυγχάνεται σε καμία περίπτωση αφήνοντας τον λυτό μέσα σε πάρκα σκύλων ή μέσω της ανεξέλεγκτης έκθεσης του σε διάφορα ερεθίσματα, αγνοώντας τον κίνδυνο να δαγκώσει, να δαγκωθεί, να ενοχλείται ή να ενοχλεί. Μια τέτοια προσέγγιση όχι μόνο δεν λειτουργεί θετικά για τον σκύλο μας αλλά αντιθέτως μπορεί να ενισχύσει ή και να δημιουργήσει προβληματικές συμπεριφορές και αρνητικά συναισθήματα (φόβος, επιθετικότητα, στρες, επιφυλακτικότητα, καχυποψία κ.α.).
9. Ενίσχυση της ανυπακοής. Όταν αφήνουμε τον σκύλο μας ελεύθερο να αλληλεπιδρά ανεξέλεγκτα με άλλους σκύλους και ανθρώπους, άθελα μας ενισχύουμε την «αξία» των ερεθισμάτων ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνουμε την επικοινωνία μας με αυτόν. Έτσι όταν τον μαλώνουμε επειδή τον καλούμε και δεν έρχεται σε εμάς στην ουσία τον αδικούμε καθώς ερχόμαστε σε πλήρη αντίθεση με αυτό που εμείς οι ίδιοι του μαθαίνουμε καθημερινά.
10. Καθαριότητα. Μία από τις βασικές υποχρεώσεις όλων όσων έχουμε σκύλο είναι να μαζεύουμε τα περιττώματα του στην βόλτα. Όταν ο σκύλος μας βρίσκεται εκτός της οπτικής επαφής μας και λερώσει, αυτομάτως δίνεται ακόμα ένα πάτημα να αντιδρούν όλοι εκείνοι που με την παραμικρή ευκαιρία τα βάζουν με όλα τα ζώα και όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων ανεξαιρέτως.

https://www.dogsup.gr/

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: