Παρασκευή

29 Μαρτίου 2024

Δήμος Αλοννήσου: Πανελλαδική πρωτιά – καινοτομία με στόχο την «κατάργηση» των πλαστικών μπουκαλιών!

Στην Ελλάδα, η χρήση εμφιαλωμένου νερού, ειδικότερα τους θερινούς μήνες, αυξάνει κατακόρυφα τη χρήση πλαστικού και την ποσότητα των απορριμμάτων, που πολλές φορές τα νησιά αδυνατούν να διαχειριστούν.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια νέα πρωτοποριακή δράση δρομολογείται στην Αλόννησο με την χρήση πόσιμου νερού βρύσης προκειμένου να  αντιμετωπιστεί  το φαινόμενο της ρύπανσης από πλαστικά μπουκάλια. Στην χαραγμένη οδό της βιωσιμότητας και της αειφόρας ανάπτυξης, ο Δήμος Αλοννήσου συνεργάστηκε με τον πολυδύναμο οργανισμό της Aegean Rebreath στο πλαίσιο ενός νέου πιλοτικού προγράμματος.

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση 22 φίλτρων αντίστροφης ώσμωσης σε οικίες, σχολεία, δημοτικά κτίρια, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στόχος της πρωτοβουλίας αποτελεί η μείωση των πλαστικών μπουκαλιών και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διαμόρφωση ενός νέου πρωτοποριακού μοντέλου που θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. 

«Τους επόμενους μήνες, η προσπάθεια των εταίρων θα επικεντρωθεί στην αποτύπωση του αντίκτυπου του προγράμματος σε όρους μείωσης των πλαστικών μπουκαλιών. To 2015 ο Δήμος Αλοννήσου χάραξε τον δρόμο για τη συρρίκνωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας. Τώρα θέτουμε ένα νέο σημαντικό στόχο που αφορά τη δραστική ελάττωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών, γεγονός που θα φέρει νέα δεδομένα στην αειφορία τουριστικών προορισμών», δήλωσε ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Στην Ελλάδα, η χρήση εμφιαλωμένου νερού, ειδικότερα τους θερινούς μήνες, αυξάνει κατακόρυφα τη χρήση πλαστικού και την ποσότητα των απορριμμάτων, που πολλές φορές τα νησιά αδυνατούν να διαχειριστούν. Η βάση δεδομένων της Aegean Rebreath αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Το 25% των απορριμμάτων που βρίσκονται στους βυθούς και τις παραλίες είναι μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τους επισκέπτες της Ελλάδας.

Πριν λίγους μήνες η κ. Nina Schnabel, η οποία υποστηρίζει σε τακτική βάση το έργο της Aegean Rebreath, θέλησε να υποστηρίξει ένα πιλοτικό έργο σε συνεργασία με μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων εστιάζοντας στη μείωση της χρήσης των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού μέσω της χρήσης του πόσιμου νερού βρύσης. Ο Δήμος Αλοννήσου ανταποκρίθηκε άμεσα, με αποτέλεσμα ο εξωτικός παράδεισος των Σποράδων να πρωτοστατεί στο υποσχόμενο αυτό project.

«Το εγχείρημα αυτό είναι σημαντικό και παράλληλα συμβολικό, καθώς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε επειγόντως το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης στην πηγή του. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα ευρήματα και πρέπει να αναπτύσσουμε πρακτικές που θα αξιοποιούνται από την κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κάθε περιοχής. Ελπίζουμε πως η Αλόννησος θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα νησιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του προγράμματος εκ μέρους της Aegean Rebreath κ. Γιώργος Σαρελάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλόννησος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στον τομέα πρόληψης δημιουργίας απορριμμάτων μέσω των πιλοτικών αυτών δράσεων.

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου ευχαριστεί θερμά τη δωρήτρια κ. Nina Schnabel, την Aegean Rebreath καθώς και τους κατοίκους και επαγγελματίες της Αλοννήσου για την άψογη συνεργασία τους και την ένωση δυνάμεων με στόχο την υλοποίηση ενός νέου οράματος.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: