Δευτέρα

15 Απριλίου 2024

Ανάγκη αυστηρής τήρησης μέτρων βιοασφάλειας λόγω επιβεβαίωσης εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα

Eπιβεβαίωση εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα
Στα πλαίσια της ετοιμότητας λόγω της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων είναι υποχρεωτική και η καταγραφή των οικόσιτων χοίρων
Τονίζεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα γνωστοποιεί την ραγδαία εξάπλωση του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα. Με στόχο την αποτροπή της εμφάνισης του νοσήματος στην περιοχή μας, ενημερώνει τους πολίτες και κατά κύριο λόγο τους χοιροτρόφους συστηματικής και οικόσιτης εκτροφής και τους κυνηγούς να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

  • Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου, ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο ή έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα αγριογούρουνων.
  • Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο των χοίρων και όσους εισέρχονται εντός περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων, δηλαδή χρήση σαπουνιού και απολυμαντικού διαλύματος.
  • Καθαριότητα του χώρου στέγασης των χοίρων.
  • Περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρο στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό.
  • Σωστή συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων (απολύμανση με κατάλληλα σκευάσματα).
  • Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων με τη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων.
  • Δήλωση των χοίρων τους με πρόσφατη απογραφή στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και άμεση σήμανση αυτών με ενώτια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η είσοδος κυνηγών και του εξοπλισμού τους στους χώρους στέγασης  χοίρων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η παραμονή χοίρων εκτός περιφραγμένων χώρων της εγκατάστασης.

Εφιστούμε την προσοχή  στους πολίτες και ιδιαίτερα στους κυνηγούς να αποφεύγουν την άμεση επαφή με χοίρους – αγριόχοιρους που εντοπίζονται νεκροί ακόμα και αυτών που έχουν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και να ενημερώνουν άμεσα  αρμόδιες αρχές (Θηροφυλακή, Κτηνιατρική Υπηρεσία).

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εμφάνιση του νοσήματος θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χοιροτροφία και το εμπόριο χοίρειων προϊόντων.

Τονίζεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: