Σάββατο

22 Ιουνίου 2024

Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ | Οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων Κολυνδρίνη Δωροθέα
Επισημάνθηκε η ανάγκη της πλήρους εφαρμογής και γνώσης από πλευράς Δήμων, επικαιροποίησης των σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης του πληθυσμού τα οποία ως σήμερα έχουν αποδώσει στις φλεγόμενες περιοχές (καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής)

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:30 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κας Κολυνδρίνη Δωροθέας και παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στην συνεδρίαση η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κα Κολυνδρίνη Δωροθέα τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι κρίσιμη, βάσει των πολλών πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, των συνθηκών ξηρότητας, των δεικτών επικινδυνότητας 3 και 4. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι προστασία ανθρώπων, αγαθών, περιουσιών και της δημόσιας υγείας και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Επιπλέον, υπενθύμισε στους φορείς ότι βάσει νέας εγκυκλίου της Γ.Γ.Π.Π. η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, καθώς και σε συγκεκριμένα δασικά οικοσυστήματα, πάρκα θα εκδίδεται σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. και συγκεκριμένα σε κατηγορία 3 (υψηλή), κατηγορία 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού). Έτσι σχετική απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ισχύει και για αύριο Σάββατο 22-07-2023 και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παράλληλα, συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις μέχρι τώρα ενέργειές της.

Επεσήμανε την ανάγκη της πλήρους εφαρμογής και γνώσης από πλευράς Δήμων, επικαιροποίησης των σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης του πληθυσμού τα οποία ως σήμερα έχουν αποδώσει στις φλεγόμενες περιοχές (καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής)

Η ΠΕΜΣ διαθέτει ως εργαλείο επέμβασης το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών και ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων.

Επιπλέον ενημέρωσε τους φορείς ότι ήδη έχουν αποσταλεί έγγραφα στους κτηνοτροφικούς, αγροτικούς και μελισσοκομικούς συλλόγους για αποφυγή εργασιών και ενεργειών τους, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι διοργανωτές των κατασκηνώσεων. Η συνεργασία των εθελοντικών ομάδων είναι πάντα αναγκαία και χρήσιμη.

Η κα Κολυνδρίνη Δωροθέα ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων και γενικά να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: