Έφυγε από τη ζωή ο αγαπητός Σκοπελίτης καθηγητής, γιατρός, χειρουργός ογκολόγος, Γιώργος Ιω. Ραμαντάνης

Έφυγε χθες από τη ζωή ο αγαπητός Σκοπελίτης καθηγητής, γιατρός, χειρουργός ογκολόγος, Γιώργος Ιω. Ραμαντάνης
Ο Γιώργος Ραμαντάνης εκτός από άριστος χειρούργος υπήρξε και εξαιρετικός χαρακτήρας, καθώς βοήθησε πολλούς ασθενείς και φυσικά όποιον Σκοπελίτη ζήτησε τη βοήθειά του. Υπηρέτησε πιστά το λειτούργημά του και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, επί 42 έτη.

«Θείε Γιώργο, σαν χθες θυμάμαι το ιατρείο στον Άγιο Σάββα, τους δεκάδες ασθενείς που περίμεναν κάθε μέρα να σε δουν, τους διαδρόμους της πτέρυγας, τα χειρουργεία που με πήγαινες, μιας και ήθελα να ακολουθήσω τα βήματά σου, αλλά τελικά άλλαξα “πορεία”…  Πάνω από όλα όμως δεν θα ξεχάσω την αγάπη και τη φροντίδα σου, προς όλους μας. Δεν είχε άδικο η γιαγιά Νίνα που σε λάτρευε τόσο»

Ο Γιώργος Ραμαντάνης γεννήθηκε το 1937 στη Σκόπελο. Οι γονείς του ο Ιωάννης Γεω. Ραμαντάνης και η Ουρανία Φλούμη, αδελφή του η Ευλαλία Ραμαντάνη – Σακελλαρίου. Ήταν παντρεμένος στην Αθήνα, όπου και διέμενε, με την Ασπασία Χατζηαγγελίδου, με την οποία είχε αποκτήσει το γιο του Γιάννη Ραμαντάνη, από τον οποίο ευτύχησε να δει δυο εγγονούς, το Γιώργο και τον Ανδρέα.

Στη Σκόπελο τελείωσε τη βασική του εκπαίδευση και στη συνέχεια σπούδασε στην Αθήνα, στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ (1962). Έκανε το αγροτικό του στην Κομοτηνή και στη συνέχεια εργάστηκε στο Δημοτικό Νοσοκομείο « Η ΕΛΠΙΣ», όπου πήρε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Όταν πήρε το πτυχίο του υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως σημαιοφόρος γιατρός σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού. Μετεκπαιδεύτηκε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του εξωτερικού (Memorial Sloan Kettering- New York Cancer Hospital, και Royal Marsden Hospital-London). Μετά την 6μηνη παραμονή του στο Memorial, ήταν ο πρώτος, που όταν επέστρεψε στην Ελλάδα,  έκανε χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ. H Διδακτορική του διατριβή αφορούσε στον καρκίνο του ορθού (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου), με την οποία έγινε διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επί υφηγεσία διατριβή του αφορούσε στον καρκίνο στο πνεύμονα. Διετέλεσε Επίκουρος καθηγητής χειρουργικής του ΕΚΠΑ, όπου και δίδαξε για πολλά χρόνια.

Ο Γιώργος Ραμαντάνης εκπόνησε δεκάδες επιστημονικές μελέτες και έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, το 2001 ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 7ου πανελλήνιου συνέδριου χειρουργικής ογκολογίας. Για 12 χρόνια ήταν πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του αντικαρκινικού νοσοκομείο Άγιος Σάββας και για 20 και πλέον χρόνια, διευθυντής χειρουργικής κλινικής, στο ίδιο νοσοκομείο, από το 1978.

Υπήρξε δραστήριο μέλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, πολλών άλλων επιστημονικών εταιριών, το 2001 ήταν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής Ογκολογίας, 2004  ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας κ.α.

Ο Γιώργος Ραμαντάνης εκτός από άριστος χειρουργός υπήρξε και εξαιρετικός χαρακτήρας, καθώς βοήθησε πολλούς ασθενείς και φυσικά όποιον Σκοπελίτη ζήτησε τη βοήθειά του. Υπηρέτησε πιστά το λειτούργημά του και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, επί 42 έτη.

Ευχόμαστε στην οικογένεια του αγαπημένου του Γιάννη και στους οικείους του, ειλικρινή συλλυπητήρια.

Αγαπητέ θείε οι ευχές όλων μας θα σε συνοδεύουν στο ύστατο αυτό ταξίδι.

Αιωνία σου η μνήμη.

Μελαχροινάκη Ηρώ

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: