Σάββατο

20 Ιουλίου 2024

Οι σκέψεις της Νεφέλης

Οι σκέψεις της Νεφέλης | Το χαμόγελο του παιδιού
Ο πόνος, ο φόβος, η ντροπή βρίσκονται μέσα στα παιδιά που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα  του εκφοβισμού. Σκοπός της ταινίας είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε όλοι αυτά τα συναισθήματα αλλά και παράλληλα να αυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε  σε αυτά τα Παιδιά.

Μια ταινία βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας που έχουν αναφερθεί από μαθητές και μαθήτριες, στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο το Παιδιού», που βίωσαν Bullying και που προσπάθησαν να κάνουν κάτι για αυτό, να μιλήσουν, να απευθυνθούν σε κάποιον ενήλικα ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι. Στόχος της ταινίας, είναι να δώσει υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί που δέχεται Bullying. Τι συνέβη στη Νεφέλη;

Η Νεφέλη είναι 16 ετών, μένει στην Αθήνα με τη μητέρα της που την αγαπάει πολύ, είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται… Τους τελευταίους μήνες της ζωής της έχει αλλάξει, είναι λιγότερο ομιλητική, περισσότερο κλεισμένη στον εαυτό της, δεν κοιμάται τα βράδια, έχει σταματήσει να τρώει και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει. Περνάει τις περισσότερες ώρες μόνη της κλεισμένη στο δωμάτιο της. Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της… Πρωταγωνιστές στη ζωή της όλα αυτά που νιώθει, αυτά οδηγούν τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;

Ο πόνος, ο φόβος, η ντροπή βρίσκονται μέσα στα παιδιά που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα  του εκφοβισμού. Σκοπός της ταινίας είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε όλοι αυτά τα συναισθήματα αλλά και παράλληλα να αυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε  σε αυτά τα Παιδιά. Το φαινόμενο αυτό διαρκώς εντείνεται καθώς στη Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, τη Γραμμή Συμβουλευτικής 116111 αλλά και το Chat 1056, κάθε ημέρα διαχειριζόμαστε 2 περιπτώσεις, σχολικού εκφοβισμού σαν της Νεφέλης… Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την πρόσφατη Έρευνα του Οργανισμού:

  • 1 στα 3 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό και
  • 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους ProudAntiBullyingSupporters, που με τη στήριξη τους καταφέραμε να βρεθούμε, προληπτικά, δίπλα σε μαθητές σε όλη την Ελλάδα για τη φετινή σχολική χρονιά, για θέματα βίας.

Proud AntiBullying Supporters

Μία ταινία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Νάκη και το PSDM Athens https://psdm.gr/.

Ευχαριστούμε θερμά την Ellize για τη δημιουργία κι ερμηνεία του τραγουδιού της ταινίας και τις Off Beat records – Stay Independent για την παραγωγή και παραχώρησή του, το 5ο Γυμνάσιο Αλίμου και τον διευθυντή του κύριο Αριστείδη Αντωνόπουλο για την παραχώρηση του σχολείου για τα γυρίσματα της ταινίας, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ για την πρώτη προβολή της ταινίας στην αίθουσα του.

Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Δάννης Ντάρλας

Σενάριο: Νίκος Γιαννόπουλος

Παραγωγή: «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Γιαννόπουλος, Σοφία Θώδου, Τζωρτζίνα Τσάγκα

Τους ρόλους ερμήνευσαν Νεφέλη: Αρετή Γκαρίπη

Μαθητές: Φάνης Ευσταθίου, Μπηλίνα Κολώτου, Ζένια Κοντογεώργη, Νίκη Κουκά, Δημήτρης Λαζαρίδης, Μιχάλης Μισεγιάννης, Νέλλη Ξωξάκου, Φίλιππος Πουρνάρας, Μαργαρίτα Στάντλερ

Μητέρα Νεφέλης: Ξένια Αλεξίου

Βοηθός κάμερας: Μάριος Τσουλχάι

Φωτογραφία: Μίλι Σουλοβάρι

Μίλα Τώρα, για αυτά που νιώθεις!

  • Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • Γραμμή Συμβουλευτικής 116111
  • Chat 1056

«Εάν οι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί, τίποτα δεν θα άλλαζε»

Μαλάλα Γιουσαφζάι

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: