Σάββατο

20 Ιουλίου 2024

Να συνεχιστεί η καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό!

Συγκέντρωση εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό
Αρχείο 2017 | ©Sporadesnews
Η οικονομία των περισσότερων νησιών και άλλων περιοχών της Ελλάδας είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από τον τουρισμό και η απασχόληση των εργαζομένων εποχική. Δεν είναι επιλογή των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο να βρίσκονται για μήνες στην ανεργία...

Να συνεχίσει να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης προς τον υπ. Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού αυτήν την περίοδο, αφού η αντεργατική νομοθεσία τούς αποκλείει από την επιδότηση ανεργίας. Με τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο 3986/2011 για την επιδότηση ανεργίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό δικαιούνται μόνο τρεις μήνες ανεργία. Άλλοι εποχικοί εργαζόμενοι δεν δικαιούνται καθόλου, παρόλο που εργάζονται εποχιακά σε επιχειρήσεις μη εποχικές.

Η οικονομία των περισσότερων νησιών και άλλων περιοχών της Ελλάδας είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από τον τουρισμό και η απασχόληση των εργαζομένων εποχική. Δεν είναι επιλογή των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο να βρίσκονται για μήνες στην ανεργία, να αναγκάζονται να «παγώνουν» τις ανάγκες τους ή να στερούνται και τα βασικά για την επιβίωσή τους μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτα σε όλα τα βασικά αγαθά και στην Ενέργεια, η πολιτική του αποκλεισμού εποχικών εργαζομένων από το επίδομα ανεργίας είναι απάνθρωπη.

Απάνθρωπη ήταν και η εκμετάλλευση που προηγήθηκε την καλοκαιρινή περίοδο, αφού οι εργαζόμενοι εξουθενώθηκαν για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των τουριστικών ομίλων, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς εντατικοποίησης, εξοντωτικών ωραρίων, χωρίς ρεπό και με μισθούς κατώτερους των σύγχρονων αναγκών.

Είναι πρόκληση να βλέπουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό την κυβέρνηση να έχει μοιράσει το ποσόν των 8,2 δισ. ευρώ στους ενεργειακούς ομίλους με τη μορφή των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ εκείνοι παίρνουν ένα πενιχρό επίδομα ανεργίας ή έχουν απορριφθεί τελείως και καταδικάζονται στην πείνα από νόμους προσαρμοσμένους στα “δημοσιονομικά περιθώρια” που επιβάλλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Για να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχει διακοπεί και να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους, μέχρι να αρχίσουν ξανά να εργάζονται.
  • Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ                  

ΚΟΒ ΣΚΙΑΘΟΥ- ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

14-02-2023

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: