Να δοθούν τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα των οικοδόμων!

Σωματείο Οικοδόμων Σκοπέλου
Βαγγέλης Κορέντης: [πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Σκοπέλου: «Η κοινωνική ασφάλιση αφορά τους πάντες. Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία - Πρόνοια, συνολικά όλο τον εργαζόμενο λαό. Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Σκοπέλου, συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για την αναγνώριση των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων»
Είναι δίκαιο να αποδοθούν τα ένσημα σε αυτούς που τα έχουν δουλέψει και για τα οποία έχουν πληρωθεί οι εισφορές, κάτι που έγινε και κατά το παρελθόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων των οικοδόμων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ για οικοδομικές, τεχνικές και εν γένει εργασίες ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης.

Συγκεκριμένα:

«Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας θέτει το αίτημα και διεκδικεί με σταθερότητα να αναγνωριστούν και να διανεμηθούν στους Οικοδόμους τα “υπέρ αγνώστων” ένσημα.

Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους Οικοδόμους. Οι εισφορές, που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ, προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά.

Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους Οικοδόμους τα “υπέρ αγνώστων” ένσημα ήταν το 1985. Ο τρόπος αναγνώρισης και διανομής καθοριζόταν με βάση τους νόμους 629/77 και 825/78.

Είναι γνωστό ότι ο κλάδος των Κατασκευών βίωσε μια δεκαετή κρίση με την ανεργία να ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι περισσότεροι Οικοδόμοι, σήμερα, στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους ή να συμπληρώσουν τα απολύτως κατώτερα που οριοθετούν το ύψος της σύνταξής τους στα ελάχιστα επίπεδα.

Η αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων θα δώσει πολύ σημαντική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Είναι δίκαιο να αποδοθούν τα ένσημα σε αυτούς που τα έχουν δουλέψει και για τα οποία έχουν πληρωθεί οι εισφορές, κάτι που έγινε και κατά το παρελθόν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

– Τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα των Οικοδόμων.

– Ποιο είναι το ποσό που έχει συγκεντρώσει ο ΕΦΚΑ από το 1985 έως σήμερα από την είσπραξη εισφορών των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων για οικοδομοτεχνικά έργα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΒ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος, 18-10-2023

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: