Κυριακή

21 Ιουλίου 2024

Σε μόνιμο έλλειμμα οι ανάγκες των πολλών! | Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου για τον Ισολογισμό του Δήμου

Βασίλης Ρόδιος - υποψήφιος Δήμαρχος Σκοπέλου | Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου
Αυτούς τους Δήμους – μεσάζοντες έχει δημιουργήσει διαχρονικά η πολιτική εξυπηρέτησης των κερδών των λίγων! Με δημοτικές αρχές που παίζουν το ρόλο του τοπικού κομματάρχη αλά Γκρούεζα, που προσπαθούν να αποκοιμίζουν συνειδήσεις, να καλλιεργούν το συμβιβασμό με τη μιζέρια.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (17η συνεδρίαση), πριν τις σκηνές ξεπεσμού που ακολούθησαν, συζητήθηκε και ο ισολογισμός του Δήμου για το οικονομικό έτος 2022. Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Ρόδιος αναφέρθηκε στα εξής:

Συζητάμε σήμερα ακόμη έναν ισολογισμό του Δήμου που φανερώνει αυτό που όλοι διαπιστώνουν τις τελευταίες ημέρες με τις τραγικές συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία και αλλού. Πίσω από τους εντυπωσιακούς αριθμούς, τα σκαμπανεβάσματα στα πλεονάσματα και τα ελλείμματα, η ουσία είναι ότι τα πλατιά κοινωνικά στρώματα της Σκοπέλου και όλης της χώρας βρίσκονται σε χειρότερη θέση για μια ακόμη χρονιά. Είτε σε ύφεση είτε σε ανάπτυξη:

  • Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαικής περιουσίας υποτάσσονται στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπουκώνει με εκατομμύρια τα αρπακτικά των «πράσινων μονοπωλίων» και του ψηφιακού μετασχηματισμού και αφήνει ολόκληρες περιοχές να πλημμυρίζουν βουλιάζοντας στις λάσπες, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να καίγονται ανεξέλεγκτα, να μας αφήνει αθωράκιστους σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης.
  • Η κατάσταση στην Υγεία είναι δραματική, με την υποστελέχωση των δομών να χτυπάει «κόκκινο». Το βιώνουμε εδώ καθημερινά, με τις ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας, με την απουσία ακτινολόγου, με ένα κτίριο ανασφαλές για εργαζόμενους και ασθενείς.
  • Η ακρίβεια καλπάζει, μοιάζει σαν αόρατο χέρι που αδειάζει το καλάθι στα μάρκετ και από την άλλη μάς ταίζουν pass –καπαμά, η φοροληστεία εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων εντείνεται.
  • Οι φραγμοί στο δικαίωμα των νέων για σπουδές, για άθληση, για ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες υψώνονται ακόμη περισσότερο.
  • Οι εργασιακές σχέσεις επιστρέφουν στο Μεσαίωνα με 13ωρα και αναμονή στο ακουστικό του τηλεφώνου για το αν θα πιάσεις δουλειά.

Αυτή η πολιτική αντικατοπτρίζεται και στους ισολογισμούς των Δήμων, τα στοιχεία των οποίων δεν αμφισβητούμε. Με περικομμένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο για τα σχολειά και την  ανταποδοτικότητα, δηλαδή τη διπλή φορολόγηση των δημοτών,  να διευρύνεται. Την ίδια ώρα, μειώνεται με ταχείς ρυθμούς το μόνιμο προσωπικό,  υπηρεσίες και αρμοδιότητες περνάνε σε ιδιώτες. Και όλα αυτά όταν οι δηλώσεις για άμεση επαναφορά στα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα πληθαίνουν, όταν και αυτές οι επιδοτήσεις στο ρεύμα κόβονται από την αρχή του νέου έτους.

Πίσω από τους κωδικούς δεν θα δείτε το γεγονός ότι

-ο Δήμος δεν μπορεί να αλλάξει μια λάμπα μόνος του

-δεν μπορεί να περιποιηθεί το γήπεδο μόνος του

-δεν μπορεί να κλείσει μια λακκούβα μόνος του

-δεν διαθέτει κονδύλια για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δεν τους απαλλάσσει από τα τέλη

-δεν μπορεί να εκπονήσει μελέτες φθηνές και ποιοτικές για τις ανάγκες των δημοτών

-δεν έχει ένα μηχάνημα έργου για να επεμβαίνει σε επείγουσες καταστάσεις, ούτε καν καλαθοφόρο για να κλαδεύει

Αυτούς τους Δήμους – μεσάζοντες έχει δημιουργήσει διαχρονικά η πολιτική εξυπηρέτησης των κερδών των λίγων! Με δημοτικές αρχές που παίζουν το ρόλο του τοπικού κομματάρχη αλά Γκρούεζα, που προσπαθούν να αποκοιμίζουν συνειδήσεις, να καλλιεργούν το συμβιβασμό με τη μιζέρια. Αυτή είναι η πολιτική με την οποία θα συγκρουστούμε ως Λαική Συσπείρωση, για να βγάλουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες των πολλών, ως Δημοτική Αρχή να δώσουμε ελπίδα και αξιοπρέπεια σε όλο το νησί μας!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Σκόπελος, 19/09/2023

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: