Κυριακή

23 Ιουνίου 2024

Δήμαρχος Αλοννήσου: Το «σχέδιο Αναγνώστου» κατά του Βιολογικού και υπέρ των Ανεμογεννητριών

Αλόννησος - Πατητήρι (Αίτημα Βαφίνη για έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση της γραμμής Θεσσαλονίκη - Σποράδες - Μαντούδι)
Κύριε Αναγνώστου κύριε Χλίβα, η νέα ατζέντα σας με ανεμογεννήτριες, παρεμπόδιση του βιολογικού καθαρισμού και ποιος ξέρει τί άλλο, μόνο κακό θα κάνει στο νησί και μάλιστα ανυπολόγιστο. Όσο είμαστε δημοτική αρχή και όσο οι Δημότες μας εμπιστεύονται, δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε την Αλόννησο «μεσαίωνα».      

Αγαπητέ κύριε Αναγνώστου,

αρχικά θα ήθελα να σας καθησυχάσω πως δεν μου «τρώτε» καθόλου τον χρόνο για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας που αφορούν το πλήθος έργων που έχουν υλοποιηθεί ή που δρομολογούνται στην Αλόννησο τα τελευταία χρόνια επί των θητειών μας. Αντιθέτως χαίρομαι πολύ να διαβάζω κάθε φορά τα πονήματα σας  γιατί τελικά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο βοηθάτε να αναδείξουμε καλύτερα το δικό μας έργο  και σας ευχαριστούμε για αυτό. Επίσης χαίρομαι που έστω και έτσι δέχεστε τον δημόσιο διάλογο μαζί μου, καθώς  στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε αρκετά ακόμη δεν είχατε προσέλθει για να τα πούμε και από κοντά.

Κύριε Αναγνώστου, εκείνο που πραγματικά θα έπρεπε να σας απασχολεί είναι ο ελάχιστος χρόνος που εσείς αφιερώνετε στα θέματα του Δήμου. Οι τελευταίες ερωτήσεις που μου θέσατε καταδεικνύουν και το μέγεθος της ανεπάρκειας. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα, ένα προς ένα:

Σχετικά με το πρώτο σας ερώτημα, γιατί δεν εγκαταστήσαμε τη μονάδα που προοριζόταν για τη Στενή Βάλα. Σας παραπέμπω λοιπόν στην Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με Αρ. Απόφασης 161/18, Ημ. Απόφασης 24/7/18 η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια με ΑΔΑ: 6ΗΡΒΩΨ6-ΕΒΨ. Αν τη διαβάσετε προσεκτικά θα πάρετε την απάντηση. Εσείς δεν ψηφίσατε κύριε Αναγνώστου το αίτημα για παράταση της σύμβασης για παραγωγή νερού 200 κυβικών την ημέρα! Αν είχατε ψηφίσει τότε θετικά, σήμερα θα είχαμε μονάδα στη Στενή Βάλα.  

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, για την προσωρινή άδεια λειτουργίας της αφαλάτωσης. Σας παραπέμπω: Νόμος. 5039/2023, Άρθρο 48, Παρ. 8. Το άρθρο 8 παρατείνει την άδεια λειτουργίας μέχρι 31/12/23! Άρα δεν τίθεται κάποιο ζήτημα εκπρόθεσμης λειτουργίας ή διακοπής ή καθυστέρησης. Αν το είχατε διαβάσει θα το γνωρίζατε. Ειδικά εσείς, ως υποψήφιος Δήμαρχος οφείλατε να το είχατε ψάξει. Και επειδή με ρωτάτε τί φοβάμαι, το μόνο που φοβάμαι λοιπόν, κύριε Αναγνώστου είναι τη χαρακτηριστική ανεπάρκεια σας.

Σχετικά με το τρίτο ερώτημα σας για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εταιρεία αφαλάτωσης. Κύριε Αναγνώστου, η παρούσα σύμβαση που ισχύει αυτή τη στιγμή, δεν είχε λήξει. Το θέμα το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την παράταση της, πριν τη λήξη της. Και μάλιστα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Δήμου μας που κατατέθηκε και στα πρακτικά. ΑΔΑ 91ΑΔΩΨ6-ΣΟ1. Αρ. Απόφασης 92/2023, Ημ. Απόφασης 29/6/2023. Μαντέψτε όμως ποιος προσπάθησε να εμποδίσει και αυτή τη διαδικασία. Εσείς κύριε Αναγνώστου που έχετε τώρα το θράσος να με ρωτάτε τί συμφέροντα εξυπηρετώ. Μάθετε λοιπόν πως εξυπηρετω τα συμφέροντα των Δημοτών μας, εδώ και 12 χρόνια. Και συνεχίζοντας, το τέταρτο ερώτημα σας αποδεικνύει πόσο εκτός πραγματικότητας είστε. Επαναλαμβάνω λοιπόν ό,τι ειπώθηκε και παραπάνω. Η σύμβαση δεν είχε λήξει όταν εμείς φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Σας προτρέπω να συμμετέχετε πιο ενεργά στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου για να είστε καλύτερα ενημερωμένος.

Τώρα, για τα κάγκελα που αναφέρετε, πάλι αλλοιώνετε την αλήθεια γιατί δεν εχετε συνυπολογίσει όλο το έργο πχ κατασκευή στηθαίου από μπετόν. Είναι πιο βολικό όμως να συκοφαντείτε, παρά να μελετάτε.

Καταλαβαίνω την αγωνία σας να πετάξετε «την μπάλα εκτός γηπέδου»  δημιουργώντας  εντυπώσεις και σε άλλα θέματα,  όμως πλέον δεν θα επιτρέπουμε να κάνετε προεκλογική εκστρατεία εις βάρος των Δημοτών.

Αναφερθήκατε στο Κτηματολόγιο, ένα θέμα που «αγγίζει» σχεδόν το 100% των κατοίκων της Αλοννήσου και όχι μόνον.  Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι γνωστά σε όλους. Σας θυμίζω λοιπόν  πως το έργο της κτηματογράφησης ξεκίνησε στην Αλόννησο το 1995 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 12.7.2006. Αν θυμάμαι καλά, την περίοδο εκείνη εσείς κύριε Αναγνώστου ήσασταν Δημοτικός Σύμβουλος και για κάποια χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Εγώ προσωπικά ανέλαβα Δήμαρχος την 1.1.2011. Από το 2011 μέχρι  και σήμερα  βρίσκομαι σε μια διαρκή προσπάθεια για τη διόρθωση των σφαλμάτων για τα οποία δεν ευθύνομαι. Έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της «Κτηματολόγιο ΑΕ». Και για να είμαι ακριβής σε μια εξ’αυτών επιδιώξατε συνάντηση ερήμην του Δημάρχου.  Τελικά, συμμετείχα και εγώ σε αυτή τη συνάντηση. Να σας θυμίσω επίσης όπως μου είχατε πει με τη συνάντηση αυτή θα λυνόταν το πρόβλημα οριστικά. Όταν έγινε η συνάντηση, παρουσία και του κ. Χλίβα, εσείς «άλαλοι μπήκατε και άλαλοι βγήκατε», το μόνο που κάνατε ήταν να βγείτε φωτογραφία για να την ανεβάσετε στο facebook. Αφήστε λοιπόν κ. Αναγνώστου και κ. Χλίβα τις «τζάμπα μαγκιές». Μικροπολιτική με ένα τέτοιο σοβαρό θέμα μην την επιχειρείτε!  Για μένα, ο δύσκολος αγώνας για το κτηματολόγιο συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

Και επειδή αναφέρεστε σε ένα ακόμη θέμα που τελευταία έχουν ειπωθεί πολλά και διάφορα, δηλαδή για το εισιτήριο εισόδου  στην Α Ζώνη του Θαλασσίου  Πάρκου μου, την απάντηση μου θα τη δώσω στο επόμενο διάστημα. Έχετε λίγο υπομονή.   

Και ερχόμαστε τώρα σε ένα άλλο μεγάλο θέμα που θέλετε να ανοίξετε μετά τις ανεμογεννήτριες, τον βιολογικό καθαρισμό επιδιώκοντας ακόμη και την παρεμπόδιση ή το  «πάγωμα» ή και οτιδήποτε άλλο!  Για τον βιολογικό καθαρισμό μην «παίζετε με τη φωτιά». Σοβαρευτείτε για το καλό του νησιού και των επόμενων γενεών! Είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το έργο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, αφού έχει ενταχθεί στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Επιβάλλεται η κατασκευή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ παράλληλα επιβάλλεται η λειτουργία του και για το σύνολο των επιχειρήσεων και των κατοίκων. Η περιβαλλοντική μελέτη που έχει εκπονηθεί έχει  ήδη τη θετική γνωμοδότηση από 14 υπουργεία και είναι βέβαιο πως δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο μόλυνσης για  καμία παραλία του νησιού. Και αυτό το έργο δεν το ψηφίσατε. Και για αυτο το θέμα δεν φροντίσατε να ενημερωθείτε, αντίθετα κινδυνολογειτε ασύστολα δυσφημίζοντας το νησί μόνο και μόνο για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Και επειδή «απορείτε», να επισημάνω πως αναφέρομαι ειδικά στον κ. Χλίβα όχι ως υποψήφιο σύμβουλο της παράταξης σας, μιας και δεν το έχει ανακοινώσει επίσημα, αλλά γιατί κάποιες καταγγελίες στον εισαγγελέα τυχαίνει να φέρουν τη δική του υπογραφή εκτός από τις δικές σας.

Τώρα αν με ρωτάτε κύριε Αναγνώστου κάτα πόσο φοβάμαι τον κ. Χλίβα, σας απαντώ ευθέως. Ασφαλώς και τον φοβάμαι τον κ. Χλιβα όπως φοβάμαι και εσάς. Φοβάμαι κάθε άτομο που λόγω άγνοιας, ανεπάρκειας, φιλοδοξίας και συγκεκριμένων προθέσεων μπορεί να βάλει το νησί μας σε περιπέτειες και να καταδικάσει την Αλόννησο σε μια καταστροφική πορεία χωρίς επιστροφή. Κύριε Αναγνώστου φοβάμαι πως μέλημα σας δεν είναι να κάνετε έργό στο νησί. Μάλλον θέλετε διακαώς απλά «να πάρετε τον Δήμο» και να αποκτήσετε τον τίτλο του Δημάρχου.

Τρανταχτή απόδειξη είναι το θέμα με τις αφαλατώσεις και τις ανεμογεννήτριες. Λέτε πως φαντάζομαι «ανεμογεννητριες και δράκους». Σας απαντώ: Αν διαβάζατε προσεκτικά την πρόσκληση χρηματοδότησης για την προμήθεια της μονάδας αφαλάτωσης του προγράμματος σας, θα βλέπατε ότι οι ανεμογεννήτριες (ΑΠΕ) αποτελούσαν προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση. Τα στοιχεία όλα ήταν στη διάθεση σας. Προφανώς είστε υπέρ ή δεν μπήκατε καν στον κόπο να διαβάσετε το προγραμμα που εσείς ο ίδιος προτείνατε. Ποιός λοιπόν παραπλανά τον κόσμο;  Για αυτό τον λόγο φοβάμαι κύριε Αναγνώστου και εσάς και τον κύριο Χλίβα. Σας φοβάμαι γιατί  με τις τακτικές σας,  παρασέρνετε και άλλους συνδημότες που έχουν καλές προθέσεις.

Κύριε Αναγνώστου κύριε Χλίβα, η νέα ατζέντα σας με ανεμογεννήτριες, παρεμπόδιση του βιολογικού καθαρισμού και ποιος ξέρει τί άλλο, μόνο κακό θα κάνει στο νησί και μάλιστα ανυπολόγιστο. Όσο είμαστε δημοτική αρχή και όσο οι Δημότες μας εμπιστεύονται, δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε την Αλόννησο «μεσαίωνα».

Πέτρος Βαφίνης

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: