Κυριακή

21 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σκιάθου για τις εξελίξεις στις Κουκουναριές

Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου
Καλούμε το λαό της Σκιάθου να δηλώσει την αντίθεσή του στην κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί στο νησί. Να μην αφήσει να γίνει έρμαιο της «τουριστικής ανάπτυξης πάση θυσία».
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα επικίνδυνα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή των Κουκουναριών. Πραγματοποιήσαμε περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σκιάθου όπου οι πυροσβέστες μάς εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ζήτημα του νερού στην περιοχή.

Πολλοί μίλησαν για να προτάξουν την «αλήθεια», αλλά για την ταμπακιέρα δεν έκανε κανένας λόγο:

  • ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, το πρώην Ξενία, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι αυτό που δημιούργησε την εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες.

Η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (συνεπώς και του νερού της περιοχής) από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το νομοθετικό πλαίσιο των μνημονίων (που υποτίθεται έφυγαν), η λογική του “πάμε και όπου βγει” σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και σε αυτό της δασοπυρόσβεσης, είναι η ουσία του προβλήματος.

Ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που όχι μόνο έβαλαν πλάτη, αλλά ήταν υποστηρικτές του ξεπουλήματος. Ευθύνη έχει και η τωρινή δημοτική αρχή, που πλέον δηλώνει ανίκανη να αντιδράσει ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, επανειλημμένα “κρυβόταν” πίσω από τη νομιμότητα, την οποία αποθέωνε. Αυτή η νομιμότητα παραχωρεί δημόσια περιουσία, γη, νερό, δάση, αρχαιολογικούς χώρους και ακτές στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα αποτελέσματα αυτής της νομιμότητας τα βλέπουμε καθημερινά, όχι μόνο τη Σκιάθο άλλα και σε όλη την Ελλάδα. Ενώ σήμερα εμφανίζεται γεμάτος αγωνία ο κ. Τζούμας στα κανάλια για την κατάσταση που δημιουργείται, αρνιόταν πεισματικά να πάρει θέση ενάντια στον τελευταίο «περιβαλλοντικό» νόμο. Επίσης να θυμίσουμε, ότι όσο καιρό ηγούνταν του συλλόγου «Η Σκιάθος», κανένα πρόβλημα δεν είχε να κάνει δράσεις με χορηγίες επιχειρηματιών που σήμερα καταγγέλλει.

Δεν μας κάνει εντύπωση η στάση της αντιπολίτευσης (με όποιο όνομα παράταξης και σύσταση μελών εμφανίζεται) η οποία υπερασπίζεται με σθένος την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, στο όνομα του τουρισμού για το “καλό του τόπου”. Είναι συνεπής στην υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Όταν η παράταξή μας έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, η μείζονα αντιπολίτευσης αντιτάχθηκε στο να συζητηθεί το ψήφισμα το οποίο εξέφραζε την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Σκιάθου ενάντια στην κατάσταση στην περιοχή. Ούτε όμως από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρξε ομοφωνία προς αυτή την κατεύθυνση.

Θυμίζουμε ότι στην περιοχή έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που θα εκμεταλλεύεται τον υδροφόρο ορίζοντα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ευρύτερη περιοχή των Κουκουναριών, της Αγίας Ελένης, ζήτημα που όταν το φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο, ως συνήθως , κανένας δεν πήρε θέση.

Ζητάμε να καταργηθεί άμεσα η απόφαση της Αποκεντρωμένης, γιατί είναι επικίνδυνη. Απόφαση που εκτός των άλλων, αναρτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα επίσημης αργίας. Το ίδιο καταγγείλαμε και πριν 2 χρόνια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως συνήθως καμία παράταξη, καμίας πλευράς, δεν πήρε θέση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το ξεπούλημα στην περιοχή. Ανέδειξε τις φωτιές τον Απρίλιο του 2019 μια ανάσα από το δάσος των Κουκουναριών, όλες οι παρατάξεις αρνούνταν να πάρουν θέση. Ανέδειξε κάθε καταγγελία για τις καταστροφές στην περιοχή. Γνωρίζαμε από τη πρώτη στιγμή, σε πείσμα των υπολοίπων, ότι το νομικό πλαίσιο είναι αυτό που οδηγεί σε απαξίωση του φυσικού πλούτου και την καταστροφή του στο όνομα της “ανάπτυξης”.

Καλούμε το λαό της Σκιάθου να δηλώσει την αντίθεσή του στην κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί στο νησί. Να μην αφήσει να γίνει έρμαιο της «τουριστικής ανάπτυξης πάση θυσία». Να μην αφήσει κανέναν να παίζει στην πλάτη του επιχειρηματικά παιχνίδια, είτε είναι δημοτική αρχή, είτε δημοτική παράταξη. Να αγωνιστεί να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της ΕΕ για την συνολική εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος.

Λαϊκή Συσπείρωση Σκιάθου

Σκιάθος 15/07/2023

 

 

Κοινοποίηση:

Διαβάστε ακόμα: